Üzleti tippek

Egyéni vállalkozók is adózhatnak kedvezményesen

admin
admin

2008. 02. 04. 15:25

Az egyéni vállalkozók a társaságokhoz hasonló feltételekkel adózhatnak kedvezményes kulccsal, ha a vállalkozói személyi jövedelemadót választják.

A vállalkozó személyi jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozók esetében a törvényi feltételek (49/B § 10 bekezdés) meglétekor az 50 millió forintot meg nem haladó vállalkozói adóalap után az adó mértéke 10 százalék, ha a 10 százalékkal adózó vállalkozói adóalap 6 százalékának megfelelő összeget e § (21) – (22) bekezdései szerint kötik le, illetve használják fel – tájékoztat az adóhatóság a honlapján.

A jogszabályi hivatkozások figyelmes átböngészésekor előtűnik, hogy a feltételek gyakorlatilag megegyeznek a társasági adó kedvezményes kulcs igénybevételének feltételeivel: így például dupla járulékot kell fizetni, meg kell fizetni a minimumadót, a megspórolt pénzt hiteltörlesztésre vagy hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatására kell költeni.

A kedvezmény igénybevétele olyan gazdasági döntése az egyéni vállalkozónak, mely utóbb önellenőrzéssel nem módosítható – figyelmeztet az adóhatóság.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.