Üzleti tippek

A minimálbért adóztatná a VOSZ

Az adó- és járulékcsökkentés elképzelhetetlen bérreform nélkül, aminek egyik eleme lehetne a minimálbérek megadóztatása - vélik a vállalkozók.

A gazdaság fellendítéséhez kevés csak az adókat és a járulékokat csökkenteni, ahhoz bérreformra is szükség van – jelentette ki Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, a szervezet csütörtöki elnökségi ülésén.

Dávid azzal érvelt, hogy egy 185 ezer forintos bruttó bér valójában 248 ezer forintjába kerül a munkaadónak, aminek viszont mindössze 47 százalékát, vagyis 116 ezer forintot kapja kézhez a munkavállaló.

A főtitkár szerint, akkor lehet csökkenteni a bérhez tartozó járulékot, ha az a 1,5 millió ember, aki jelenleg minimálbéren van bejelentve, ugyanúgy adózna, mint azok, akik az átlagbért keresik meg. Ennek nyomán a nettó átlagbér 116 ezer forintról 136 ezer-148 ezer forintra emelkedne.

“Reformok nélkül Magyarország nem tud talpra állni, ezért a VOSZ támogatja a reformokat” – mondta Demján Sándor, a VOSZ elnöke, hangsúlyozva, hogy ez nem politikai támogatást jelent, hanem a reformkoncepció támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik