Üzleti tippek

Hogyan ne fizessünk adót?

A vagyonosodási vizsgálatokkal növekvő érdeklődés tapasztalható az offshore cégek alapítása iránt. A legtöbb vállalkozó ugyanakkor nincs tisztában a helyes alkalmazással, ezért a lelkesedés után gyakori a csalódás. A multinacionális cégek viszont régóta és sikerrel alkalmazzák a gyakorlatot. Az adófizetést az kerülheti el a legsikeresebben, akinek különben a legtöbb pénze lenne arra.

Mi az offshore?

A szó eredeti jelentése: parton túli. Azokra a vállalatokra mondják, amelyeket általában olyan országokban, „adóparadicsomokban” jegyeznek be, ahol üzleti nyereségük után nem vagy alig kell adót fizetniük, tevékenységüket pedig nem a bejegyzés helyén végzik.

Megalapítani és fenntartani egy offshore céget egyszerű és gyors folyamat. Az igazán fontos az, hogy pontosan tudjuk, mihez is kezdünk vele. Tudnunk kell, milyen adó melyik országban fog jelentkezni, illetve hol nem kell adót fizetnünk.

Ezért szükséges az érintett országok szabályait és a nemzetközi egyezményeket jól ismerő szakemberek tanácsa. Az általános adójogszabályoknál kedvezőbb lehetőségeket tudunk kihasználni, ha a kettős adóztatást elkerülő egyezmények lehetőségeivel élünk.

Lényeges a méret

A magyar vagyonosodási vizsgálatok ugrásszerűen megélénkítették az adótanácsadók forgalmát, de egy bizonyos összeg alatt nem érdemes offshore céget alapítani. Sok vállalkozó nem gondol erre, mert nincsenek hozzászokva a módszerhez, hiszen szemléletbeli váltást is igényel, ha offshore céget szeretnénk használni. Egy offshore fenntartása akár milliókat is jelenthet.

„Adótanácsadók és cégügyi szolgáltatók együttműködve kell hogy kidolgozzák az adótervet, ami egyébként a multinacionális cégeknél már magától értetődő feladat” – hangzott el dr. Rybaltovszki Péter, a Crystal World Wide ügyvezetőjének előadásában a Conforg Oktató és Tanácsadó Kft. szakmai konferenciáján, ahol nemzetközileg ismert tanácsadók mutatták be az offshore cégek alapításának szerepét az adótervezésben. A jó adóterv egy esetleges vagyonosodási vizsgálatnál is nagy segítséget jelent.

Az adótervezés (amikor nem utólag kapkodunk a megoldásokért), ugyanakkor nem jelent adócsalást és ezt már a bíróságok is kimondták. Azonban fontos kiemelni, hogy az offshore cégek dokumentációi egyértelműen kell bizonyítsák a teljesítések tényét, ellenkező esetben kemény bírság várható az adóhatóság részéről. A német revizorok szélsőséges esetben például azt is megnézik, hogy az offshore cég irodája fogyasztott-e egyáltalán áramot vagy sem.

Nagymenőknek: Lichtenstein

A vagyonkezelés legbiztonságosabb helyszíne Lichtenstein, ahol szakmai titoktartási szabályokkal és magas felelősségbiztosításokkal rendelkező cégeket bízhatunk meg az alapítási feladattal.

„A vagyonkezelés jogi személyiségű alapítványokkal (Stiftung) történik Lichtensteinben, amellyel az adózó sok problémát megoldhat, mivel a tényleges tulajdonos rejtve marad. Létrejötte után már nem az alapítóé (papíron) tovább a szóban forgó vagyon, így a hitelezők sem férhetnek hozzá.Kereskedelmi tevékenységet azonban már nem végezhet egy ilyen alapítvány, arra tipikusan az Anstalt (vagyis kft.) alkalmas” – tájékoztatta a résztvevőket dr. Christian Reichart a Juricon Treuhand Anstalt Lichtenstein ügyvezetője.

Jóllehet a lichtensteini cégügyi szolgáltatók magas költséggel dolgoznak, így igen drága ott offshore céget működtetni, mindezért megbízható és elkötelezett szakembereket kapunk.

Lichtenstein a jelentősebb összeget félretett vállalkozóknak ajánlott helyszín. Az alapítványi vagyont pedig leggyakrabban hitelfelvételhez, vagy bankgaranciához használják az ügyfelek. Öröklés esetén fontos tudni, hogy az alapítvány vagyona nem képezi a hagyaték részét, ezért az alapítvány utódlásának megtervezését érdemes körültekintően végezni és a kedvezményezettet megnevezni.

Ciprus a magyar kedvenc

A magyar vállalkozók körében az egyik legismertebb alapítási helyszín Ciprus. „Az uniós csatlakozással a ciprusi adójogszabályok megváltoztak 2003-ban, ami harmonizációs követelmény volt. Ez egyszerűsödést és modernizációt jelentett, amivel megnövekedett az ország versenyképessége és a nyújtott adóelőny” – mondta a konferencián Panicos Antoniades, a KPMG ciprusi partnere.

Lényeges változás, hogy egységesült az adórendszer, és megszűntek az offshore státuszú cégek. Helyettük egységesen 10 százalékos társasági adót vezettek be, ami továbbra is vonzóvá teszi az országot.

A multiknak hazánk is vonzó

Bár kevesen tudják, Magyarország is fontos szerepet tölt be a nemzetközi adótervezésben. A magyar adótörvények lehetővé teszik, hogy a multinacionális vállalatok az itt alapított cégüket beépítsék struktúrájukba, amivel a nagy forgalmuk mellett jelentős adóelőnyhöz tudnak jutni.

„Tapasztalatok szerint Magyarország például jó holdingország, a mintegy 61 aláírt kettős adóztatást elkerülő egyezményével. A közeljövőben ugyanakkor az úgynevezett „migrált társaságok” alkalmazása lesz elterjedt, amelyeknél a bejegyzés helye és az adóilletőség helye két különböző országban van.” – mondta el dr. Kövesdy Attila a Deloitte Zrt. üzletágvezetője.

Egy ilyen migrált társasággal akár azt is elérhetjük, hogy egyik állam sem adóztatja a céget: a székhely országában azért nem, mert nem ott jelentkezett be az adóhivatalhoz, a másik országban pedig azért nem, mert külföldön végez tevékenységet és bevételét nem is utalja oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik