Üzleti tippek

Itt az új mikrohitel

Kedvező feltételekkel vehető föl az új uniós mikrohitel, az éves kamat 6,5 százalék. Megmaradnak más, államilag támogatott hitellehetőségek is.

6 millió forintig vehető föl az új, uniós forrásokból táplálkozó Új Magyarország Mikrohitel, beruházási célú hitelnél a türelmi idő kettő, a futamidő öt év is lehet. A hitel fölvehető forgóeszköz célra is, ebben az esetben a türelmi idő legfeljebb kettő, a futamidő pedig tizenkét hónap lehet.

A kamat 6,5 százalék, az EU-s referencia kamatláb (EURIBOR), két százalékponttal növelve. 2013-ig 83 milliárd forintot költhető el a Jeremie-program keretében mikrohitel célokra. A hitelt mikrovállalkozók kaphatják meg, a feltételekről részletesebben itt olvashat.

Cél: a nagyon kicsik

Az első sikeres igénylők egyike egy taxisofőr, aki 3 millió forint hitelt kapott új autójára, ráadásul könnyen és gyorsan – legalábbis ezt mondta a vállalkozó a mai sajtótájékoztatón, miután ünnepélyesen kezet rázott Bajnai Gordonnal.

Az Új Magyarország Mikrohitelt egymással versengő közvetítő szervezetek juttatják el a vállalkozásokhoz. Elsőként a Mikrofinanszírozó Pénzügyi Szolgáltató Zrt. (MiFiN) kapcsolódott be a programba. Kezelési költség nincs, viszont hitelképesség vizsgálati díjat kell fizetni, késedelmes fizetés esetén a késedelmi kamaton kívül a fizetési felszólítások díját (10 ezer forint/darab) is kiszámlázzák – a közvetítő feltételeiről részletesen itt olvashat.

Az új típusú mikrohitel célja, hogy hitelhez jutasson nem bankképes mikro-, kisvállalkozásokat. Néhány tekintetben hasonló, de nem „csereszabatos” a Széchenyi-kártya rendszerével, hiszen utóbbi előnyeivel a nagyobb, bankképes vállalkozások is élhetnek – mondta el Egyed Géza gazdasági szakállamtitkár az FN kérdésére. A szakállamtitkár hozzátette: nem zárkóznak el a Széchenyi kártya további fejlesztése elől.

Mint ismeretes, korábban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) korábban kritizálta azt a kormányzati elképzelést, hogy a Jeremie mikrohitel-programra külön rendszert alkotnak, s nem telepítik rá a már meglévő Széchenyi-kártya rendszerére. Az MKIK egyik alapítója a kártyák forgalmazását szervező KAVOSZ Zrt.-nek.

Egyéb kedvezményes lehetőségek

Idén egyébként a korábbi hírekkel ellentétben kedvezően változtak a Széchenyi-kártya feltételei. Fönnmarad a Széchenyi-kártya támogatása, a futamidő is kedvezően változik: egy évről két évre módosul. Az állami garanciavállalás 2010-ig megmarad, a kamattámogatás azonban csak december 31-ig.

Továbbra is működik a Mikrohitel Plusz Program, amely az Új Magyarország Mikrohitelnél nagyobb hitelösszeggel a már növekedési pályán lévő mikrovállalkozásokat segíti. Itt a hitelkamat megegyezik a jegybanki alapkamattal, amely egyelőre nagyobb az Új Magyarország Mikrohitel kamatánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik