Üzleti tippek

Hétfőn bontják a tévéelnöki pályázatokat

Hétfő délutánig adhatják le pályázatukat a Magyar Televízió (MTV) elnöki székére aspirálók; a jelentkezéshez kitöltendő csomagot hatan vásárolták meg novemberben, kuratóriumi források pedig azt valószínűsítették az MTI-nek, hogy hárman-négyen indulnak végül a versenyben.

Eddig hivatalosan a tisztséget most is betöltő Rudi Zoltán, valamint Hammer Ferenc médiakutató nyilatkozott úgy, hogy megvásárolta a pályázati csomagot, a korábban az MTV-nél és az RTL Klubnál is vezető posztokat betöltő Szabó Stein Imre pedig nem kommentálta az indulásával kapcsolatos sajtóértesüléseket.

Kuratóriumi elnökségi tagok közlése szerint a testület a leadás – négyórányi, délután kettőkor záruló – ideje alatt végig ülésezik, ezt követően pedig átalakul pályázatbontó bizottsággá; így már kora estére kiderülhet, hány pályázat érvényes.

A testület november 5-étől kezdve tette közzé országos politikai napilapokban a pályázati felhívást; a pályamunkákat január 28-án, délelőtt tíztől délután kettőig adhatják le a posztért versenybe szállók; az indulók személyes meghallgatása február 4-e és 6-a között lesz, míg az elbírálás határideje február 25.

A pályázónak valamely uniós tagország teljes jogú állampolgárának és büntetlen előéletűnek kell lennie, de elvárás az anyanyelvi szintű magyar nyelvismeret, az MA-fokozat vagy az ezzel egyenértékű egyetemi diploma, legalább ötéves vezetői gyakorlat, tárgyalóképes nyelvtudás angol és még egy idegen nyelven.

A pályázónak előzetesen vállalnia kell, hogy vagyonnyilatkozatot tesz, valamint nyilatkozik: semmilyen módon nem működött együtt a volt szocialista országok titkosszolgálataival. Követelmény a szakmai önéletrajz elkészítése is.

A 2004. március 5-én – négy esztendőre – megválasztott Rudi Zoltán lehet a rendszerváltás óta az első MTV-elnök, aki kitölti hivatali idejét. Eddig legtovább (1990 augusztusa és 1994 júliusa között) Hankiss Elemér töltötte be a tisztséget, még a törvény megszületése előtt, noha ő másfél évig várt arra, hogy az államfő elfogadja két és fél évi munkálkodás után benyújtott felmentési kérelmét.

Az őt követő Horváth Ádám valamivel kevesebb mint másfél évig, utóda, Peták István ennél két hónappal rövidebb ideig vezette az MTV-t. Szabó László Zsolt, akit Peták István után 1999 nyarán választottak elnökké, kevés híján egy és háromnegyed évet, míg az őt a poszton követő Mendreczky Károly egy évet és négy napot töltött el elnökként.

Eközben többször fordult elő, hogy ügyvezetőként alelnök irányította az intézményt. A negatív rekordot – valamivel kevesebb mint hét hónapos hivatali idejével – Rudi Zoltán hivatali elődje, Ragáts Imre tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik