Üzleti tippek

Visszavonul Bill Gates

Az idén végleg lezárul egy korszak, a világ legnagyobb szoftvercégének alapítója és irányítója, Bill Gates június végén visszavonul a napi munkától a Microsoftnál. A hír ugyan nem nevezhető igazán újnak, hiszen már 2006-ban bejelentették, hogy a társaság atyja felhagy a szoftverfejlesztés felügyeletével. A másfél évvel ezelőtti bejelentést a január elején Las Vegasban megrendezett szórakoztatóelektronikai kiállításon, a CES-en Bill Gates újból megerősítette, hozzátéve, ez az utolsó nyitóbeszéde az eseményen.

Bár a Microsoft-vezér személye – és főleg az által felépített, a világ egyik legértékesebb cégének számító szoftveróriás – megosztja az embereket, vitathatatlan, hogy a technológiai világ meghatározó egyénisége, és azok közé tartozik, akik alapjaiban változtatták meg mindennapi életünket.
Bill Gates első vállalkozását – még 16 évesen – forgalomszámlálásra alapította, barátait foglalkoztatva. Másodikként jött a Microsoft, amelynek kedvéért az egyetemet is otthagyta, és a siker sem váratott sokat magára, huszonévesen már milliomos lett. Jó érzékkel hasznosította mások ötleteit, így lett sikertermék az MS-DOS, és felismerte: senki nem vesz operációs rendszert, ha nincs hozzá szoftver. Így a Windows 1.0-ra érkezett az Aldus PageMaker 1.0 és az Excel, de az igazi áttörést a 3.1-es Windows hozta meg, a kilencvenes évek elején.

Bill Gates és neje, Melinda a jövőben az általuk létrehozott alapítvány vezetésével foglalkoznak majd. A Bill & Melinda Gates Foundation a szegénység és különböző betegségek, mint a malária vagy az AIDS leküzdését tűzte ki célul, amelyhez több tíz milliárd dollár áll rendelkezésére, elsősorban az alapító vagyonából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik