Üzleti tippek

Kedvezőbb hitelek a vállalkozásoknak

Kedvező hatása van a kis és középvállalkozások (kkv) hitelezési kilátásaira, hogy a Hitelgarancia Zrt. (HG) megfelelt a magyar bankok számára is csak idéntől kötelező uniós direktíva követelményeinek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a bankokkal szemben támasztott kockázatkezelési követelményekkel egyenértékűnek minősítette a Hitelgarancia Zrt. (HG) kockázatkezelési gyakorlatát. A határozat nyomán csökken a bankok tőkelekötési kötelezettsége a HG kezességével támogatott hitelek esetében, ami idővel akár alacsonyabb kamatokban is jelentkezhet – derült ki a HG mai sajtótájékoztatóján.

Kisebb lekötés-kisebb kamat?

Radnai György, a Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója szerint a kisebb tőkelekötés jelentette megtakarítást végső soron a hitelfelvevők kapják meg alacsonyabb kamatok formájában a verseny miatt.

A PSZÁF engedélye lényegében azt jelenti, hogy az intézmény egyenértékűen működik a bankokkal átláthatóság és kockázatkezelés tekintetében.

Az engedély megadása egyben azt is jelenti, hogy az intézmény megfelel a hazánkban idén január elsejétől a bankoknak kötelezően irányadó BASEL II.-ként emlegetett direktívának. A direktíva alkalmazásától az unió többek közt a bank-, hitelezési rendszer átláthatóbbá válását várja, hosszú távon pedig azt, hogy a „jó ügyfeleknek” alacsonyabb kamatot kell fizetniük.

Az új uniós szabályozás szerint a hitelfelvevő kockázati karaktere a határozza meg a bank által lekötni szükséges tartaléktőkét, tehát végső soron ezzel a hitelezés költségét is befolyásolja.

Növekvő hitelállomány

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint a PSZÁF döntése az egész kkv-szektor idei forrásbevonására kedvező hatással lehet, hiszen a Hitelgarancia Zrt. tavaly már a szektor hiteleinek mintegy 10 százalékát garantálta.

A főtitkár elmondta, hogy a kkv-szektor új hiteleinek állománya 2007-ben 8 százalékkal növekedve 3500 milliárd forint körül alakult, és a Bankszövetség 2008-ban is hasonló bővülésre számít. (Bár mindeközben a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adatai szerint enyhén növekszik késedelmes fizetők száma a kkv-knál.)

A Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Hitelgarancia Zrt. vállalkozói hitelekre vállalt kezességeinek 70 százalékát az állam viszontgarantálja. Itt továbbra is alcsony a bankok tőkelekötési kötelezettsége. Az állam által nem garantált 30 százalék esetében az eddigi száz százalékos kockázati szorzó a PSZÁF döntésének köszönhetően húsz százalékosra csökken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik