Üzleti tippek

Változás a társasági adóban

Új szabályok szerint alkalmazható január 1-jétől a társasági adó 10 százalékos kedvezményes kulcsa - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.

A korábbi törvényi szabályozás szerint a 10 százalékos kulcs alkalmazásának feltételei a következők voltak: az adózó nem vett igénybe adókedvezményt; legalább a minimálbér másfélszerese után megfizeti a járulékokat; átlagos állományi létszáma legalább egy fő. Ezen adókulcs alkalmazása „de minimis” támogatásnak minősült, és 5 millió forintig lehetett igénybe venni.

Január 1-jétől az adóalapnak meg kell egyeznie legalább a nyereségminimum összegével; az adózónak rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kell rendelkeznie; legalább a minimálbér kétszerese után meg kell fizetnie a járulékokat; az adóalap 6 százalékát lekötött tartalékként kell nyilvántartani az adóév végén, és legfeljebb négy év alatt adott befektetési célokra fordítani. Az igénybevétel felső határa 5 millióról 50 millió forintra nőtt.

A be nem fizetett adó összege nem vehető föl osztalékként, hanem beruházásra, hitel törlesztésére, esetleg hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatására költhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik