Üzleti tippek

Változás a társasági adóban

admin
admin

2008. 01. 23. 08:40

Új szabályok szerint alkalmazható január 1-jétől a társasági adó 10 százalékos kedvezményes kulcsa - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.

A korábbi törvényi szabályozás szerint a 10 százalékos kulcs alkalmazásának feltételei a következők voltak: az adózó nem vett igénybe adókedvezményt; legalább a minimálbér másfélszerese után megfizeti a járulékokat; átlagos állományi létszáma legalább egy fő. Ezen adókulcs alkalmazása „de minimis” támogatásnak minősült, és 5 millió forintig lehetett igénybe venni.

Január 1-jétől az adóalapnak meg kell egyeznie legalább a nyereségminimum összegével; az adózónak rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kell rendelkeznie; legalább a minimálbér kétszerese után meg kell fizetnie a járulékokat; az adóalap 6 százalékát lekötött tartalékként kell nyilvántartani az adóév végén, és legfeljebb négy év alatt adott befektetési célokra fordítani. Az igénybevétel felső határa 5 millióról 50 millió forintra nőtt.

A be nem fizetett adó összege nem vehető föl osztalékként, hanem beruházásra, hitel törlesztésére, esetleg hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatására költhető el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.