Üzleti tippek

Pályázzon könnyebben!

Az állam a Start Zrt. segítségével igyekszik segíteni a pályázást gátló tőkehiányon, s segíteni a kockázati tőke megjelenését a kkv-szektorban.

A Start Zrt. közvetlen pályázati kezességvállalás terméke lehetővé teszi, hogy a kis- és középvállalkozások a Start kezességvállalásával teljesíthessék – tehermentes ingatlan vagy bankgarancia hiányában is – a vissza nem térítendő európai uniós támogatás megszerzéséhez szükséges biztosítéki feltételeket – adja hírül a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) hírlevele. A Start Zrt. kezességvállalásához nem igényel fedezetet a vállalkozástól.

A Start kezességvállalása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által elfogadott pályázati biztosíték. A kezességvállalás díja évi két százalék.

A Start Zrt. legalább 5 és legfeljebb 100 millió Ft értékben vállal kezességet a nyertes pályázó teljesítéséért, mind a megvalósítási, mind a fenntartási időszakban – ismerhetők meg további részletek a www.startgarancia.hu honlapon.

Egyedi tőkebefektetőknek

A Start Zrt. másik két terméke kockázati tőke bevonásához nyújt segédkezet. Az egyedi befektetési tőkegaranciát befektetési tapasztalattal rendelkező, magán- és intézményi pénzügyi befektetők vehetik igénybe. A Start Zrt. a magyarországi kkv-ba befektetett tőke 50-80%-áig nyújt legalább 5 és legfeljebb 100 millió Ft értékű garanciát.

Az egyedi befektetési tőkegarancia díja a garantált befektetés évi 1-4 százaléka. Ez a garancia legfeljebb öt évre nyújtható és kizárólag készpénzben, tőkeemelés formájában megvalósított befektetéshez.

Befektetési alapoknak

A portfolió tőkegarancia termék, mely új alapítású magyarországi kockázati tőkealap tőkeveszteségének maximum 50%-os mértékéig nyújt fedezetet 500 millió Ft-tól 1 milliárd Ft-ig. A legalább 7 és legfeljebb 12 éves garancia díja évi 1-4%, az alapkezelő és a befektetési politika, valamint az alap működési szabályzatának minősítése függvényében. A termék igénybevételére kizárólag olyan kockázati tőkealap jogosult, mely tőkéjének legalább 60%-át magyarországi kkv-kba fekteti be tőkeemelés formájában – olvashatók a Start Zrt. honlapján.

A termékek igényléséhez szükséges nyomtatványok innen tölthetők le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik