Üzleti tippek

Pesszimistábbak lettek a vállalkozások

2007 utolsó negyedévében hét ponttal esett vissza a K&H kkv bizalmi index. Ezzel egyéves javuló tendencia tört meg a kis- és középvállalkozói szektor várakozásai tekintetében, hiszen -42 pontról -49 pontra változott az index értéke.

A vállalkozások várakozásai továbbra is erősen negatívak a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatban, de kedvezőbben ítélik meg a hitelkamatok várható alakulását.

2007 utolsó három hónapjában kevés pozitív gazdasági hír jelent meg a sajtóban, a magyar gazdaság legfontosabb jelzőszámai rendre romlottak, a lakossági fogyasztás csökkent, a BUX mélyponton volt, az olajár nőtt, a közéletet pedig továbbra is politikai bizonytalanság határozta meg. Nem meglepő tehát, hogy az index értéke 7 pontos csökkenés után –49 ponton zárta az évet. Ez az érték megtörte a több mint egy éve tartó javuló tendenciát, és újra távolabb került a 2006. júniusában mért nullához közeli értéktől, melyet hirtelen visszaesés, és azóta tapasztalható negatív várakozás követett.

Pozitív irányba változott a vállalati hitelkamatok megítélése. Ez nem meglepő, hiszen továbbra is meghatározza a kkv-k jövőjét az, hogy milyen feltételekkel juthatnak forrásokhoz.

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 óta méri fel negyedévente a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index foglalja össze, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően. Az országosan 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló legfrissebb felmérés 2007. december 1. és 11. között készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik