Üzleti tippek

Akár 80 tévécsatorna pályázata is nyilvánossá válhat

A digitális televíziózás és rádiózás beindulásához szükséges pályázatok tervezete a héten nyilvánossá válik, miután a pályázati eljárás országgyűlési ellenőrzését szolgáló eseti bizottság hétfői ülésén azt jóváhagyta.

Jánosi György, a testület szocialista elnöke elmondta, hogy az albizottság zárt ülésén korrekciók és lényeges viták nélkül hozta meg a döntést, amely alapján a tervezet hamarosan megjelenhet a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapján.
A potenciális pályázóknak, szakmai érdekképviseleteknek a megjelenést követően 30 napjuk lesz arra, hogy észrevételeiket megtegyék – közölte a politikus. Hozzátette: a határidő lejártával 15 napon belül születhet meg a pályázatokról a végső döntés. Jánosi György megjegyezte, hogy az albizottság legközelebb a végső döntést megelőzően, várhatóan március elején ül össze.

A tervezet alapján két pályázat jelenik majd meg. Az egyik öt digitális televízió-műsorszóró hálózat, a másik pedig egy úgynevezett VHF sávi digitális rádió-műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságának megszerzésére.

A digitalizáció az eddigi frekvenciaszűkösséget jelentősen mérsékli, hiszen lehetővé vált elvileg akár 30, később pedig akár 80 televíziócsatorna digitális földfelszíni sugárzása, szemben a jelenlegi hárommal: m1, RTL Klub, TV2. A rádiók esetében plusz 20 országos adás indulhat.

Emellett az esetleg felszabaduló frekvenciákon új elektronikus hírközlési szolgáltatásokat, valamint a mobiltelefon és a földfelszíni műsorszórást ötvöző konvergens szolgáltatásokat – például mobil televízió – lehet bevezetni.

A digitális átállás nemcsak a földfelszíni műsorszórást érinti, hanem valamennyi digitális műsorterjesztésre használt platformot: a kábeltelevíziós hálózatokat, a műholdas műsorszórást és a Magyarországon 2006-2007-ben megjelent hagyományos vezetékes telefonhálózaton történő internetes műsorterjesztést (IPTV) is. A műholdas és az IPTV platform már jelenleg is digitális, de a háztartások több mint felét kiszolgáló kábeltelevíziós hálózatok többsége egyelőre analóg. Ezen a platformon a digitális átállás alapvetően az érintett kábeltársaságok üzletpolitikai döntésének függvénye, ebben az államnak legfeljebb közpolitikai szerepe lehet.

Az Európai Unió irányelve szerint a tagországoknak 2011 végéig kell áttérniük a digitális műsorszórásra. Ekkor az analóg televíziós műsortovábbítás megszűnik, míg a most is működő rádióadások megmaradhatnak.

Szakemberek szerint a digitális műsorszórás megvalósulása kulcsfontosságú az ország teljes modernizációja szempontjából, mivel a technológia jelentősen megnöveli a tartalomszolgáltatás lehetőségeit. Bővíti az audiovizuális választékot, liberalizálja a médiapiacot, s jelentős beruházásokat indukál a szolgáltatói oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik