Üzleti tippek

Adóreform: egyetértenek a dolgozók a vállalkozókkal

Sok a közös pont a vállalkozók és a munkavállalók érdekvédőinek elképzeléseiben, amelyek egyúttal nagyban hasonlítanak a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslataihoz.

Nem tudni még, mikorra kerül az adóreform javaslata az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé. A tapasztalatok minden esetre azt mutatják, amire eljut egy tervezet az OÉT-ig, addigra már nehéz rajta érdemben változtatni, ezért már előtte egyeztetni kellene róla – mondta Pataky Péter, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke egy sajtóbeszélgetésen.

Áfa: vissza a korábbi helyzetet

A szakszervezeti vezető kifejtette: több ponton egyetért a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslataival. A szakszervezet a – GVK jelenlegi javaslatához hasonlóan – az áfaemelést (ugyanakkor az élelmiszerekre és közüzemi díjakra kedvezmények kulcsok újbóli bevezetését) javasolta annak idején a megszorító intézkedések helyett. A javaslatot akkor félresöpörték.

Az ingatlanadóról kapcsán pedig a vagyon alapú adókat támogatnák, de a lakásadót nem. Ez ugyanis anyagi katasztrófát okozna a nyugdíjasok, és más alacsony jövedelműek körében.

Szövetségben a szakszervezetek és a kkv-k

A szakszervezeti vezető ezzel lényegében megismételte Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnökének egy múlt heti sajtóbeszélgetésen elhangzott véleményét, így elképzelhető, hogy az adóreform alapvető kérdéseiben olyan egységre juthat majd a munkavállalói és munkaadói oldal majd az OÉT-ben, mint az történt tavaly a kisadók összevonásának kérdésében.

Kérdés, hogy mit szól mindehhez majd a kormányzat. A Napi Gazdaság mai értesülése szerint az inflációs aggodalmak miatt nem valószínű, hogy megvalósul az áfaemelési javaslat.

Pataky Péter utalt arra, hogy ma a foglalkoztatás nagyobb részét a kis- és középvállalkozások (kkv) adják, így természetes, hogy bizonyos kérdésekben együttműködések, szövetségek jönnek létre a kkv-k és a szakszervezetek között.

Igazságtalan egykulcsos

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: nem értenének egyet az egykulcsos adórendszer bevezetésével, amelyet társadalmilag igazságtalanabbnak találnának a jelenlegi, progresszív adózásnál. Nem értenének egyet továbbá a személyi jövedelemadó (szja) összes kedvezményének eltörlésével sem. Pataky Péter szerint hibásak azok a számítások, amelyek szerint a megszüntetett kedvezmények automatikusan többletadó-bevételt generálnak.

Nem biztos ugyanis, hogy adott összeg az szja adóalapot növelve továbbra is a dolgozó zsebében landol, sokkal inkább elképzelhető, hogy az elszámolt költségállományt növeli – figyelmeztetett Pataky Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik