Üzleti tippek

Adóreform: egyetértenek a dolgozók a vállalkozókkal

admin
admin

2008. 01. 17. 12:21

Sok a közös pont a vállalkozók és a munkavállalók érdekvédőinek elképzeléseiben, amelyek egyúttal nagyban hasonlítanak a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslataihoz.

Nem tudni még, mikorra kerül az adóreform javaslata az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé. A tapasztalatok minden esetre azt mutatják, amire eljut egy tervezet az OÉT-ig, addigra már nehéz rajta érdemben változtatni, ezért már előtte egyeztetni kellene róla – mondta Pataky Péter, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke egy sajtóbeszélgetésen.

Áfa: vissza a korábbi helyzetet

A szakszervezeti vezető kifejtette: több ponton egyetért a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslataival. A szakszervezet a – GVK jelenlegi javaslatához hasonlóan – az áfaemelést (ugyanakkor az élelmiszerekre és közüzemi díjakra kedvezmények kulcsok újbóli bevezetését) javasolta annak idején a megszorító intézkedések helyett. A javaslatot akkor félresöpörték.

Az ingatlanadóról kapcsán pedig a vagyon alapú adókat támogatnák, de a lakásadót nem. Ez ugyanis anyagi katasztrófát okozna a nyugdíjasok, és más alacsony jövedelműek körében.

Szövetségben a szakszervezetek és a kkv-k

A szakszervezeti vezető ezzel lényegében megismételte Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnökének egy múlt heti sajtóbeszélgetésen elhangzott véleményét, így elképzelhető, hogy az adóreform alapvető kérdéseiben olyan egységre juthat majd a munkavállalói és munkaadói oldal majd az OÉT-ben, mint az történt tavaly a kisadók összevonásának kérdésében.

Kérdés, hogy mit szól mindehhez majd a kormányzat. A Napi Gazdaság mai értesülése szerint az inflációs aggodalmak miatt nem valószínű, hogy megvalósul az áfaemelési javaslat.

Pataky Péter utalt arra, hogy ma a foglalkoztatás nagyobb részét a kis- és középvállalkozások (kkv) adják, így természetes, hogy bizonyos kérdésekben együttműködések, szövetségek jönnek létre a kkv-k és a szakszervezetek között.

Igazságtalan egykulcsos

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: nem értenének egyet az egykulcsos adórendszer bevezetésével, amelyet társadalmilag igazságtalanabbnak találnának a jelenlegi, progresszív adózásnál. Nem értenének egyet továbbá a személyi jövedelemadó (szja) összes kedvezményének eltörlésével sem. Pataky Péter szerint hibásak azok a számítások, amelyek szerint a megszüntetett kedvezmények automatikusan többletadó-bevételt generálnak.

Nem biztos ugyanis, hogy adott összeg az szja adóalapot növelve továbbra is a dolgozó zsebében landol, sokkal inkább elképzelhető, hogy az elszámolt költségállományt növeli – figyelmeztetett Pataky Péter.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.