Üzleti tippek

Új tevékenységi körrel bajlódnak a cégek

A vállalkozásoknak július elsejéig át kell térniük az új tevékenységi szakágazat-besorolásra, a TEÁOR 08-ra, valamint társasági szerződéseiket hozzá kell igazítaniuk a 2006 nyarán hatályba lépett társasági törvényhez – írja a Világgazdaság.

A tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere gyökeresen megváltozott, az esetek döntő hányadában nincs lehetőség a 2003-ban bevezetett nómenklatúra automatikus átforgatására. Több százezer vállalkozásnak tehát magának kell gondoskodni az új tevékenységi szakág megfelelő kiválasztásáról. Ehhez az APEH segítséget nyújt annyiban, hogy ott, ahol erre mód van, automatikusan átvezeti a változást. A többi esetben pedig értesíti az érintetteket, és tájékoztatja őket azokról az új számokról, amelyekre a régi felcserélhető.

A gazdasági társaságoknak emellett módosítaniuk kell az alapszabályukat, ha az nem felel meg a másfél éve hatályos társasági törvénynek. Ennek eldöntése a cégek dolga. Az igazságügyi tárcánál úgy látják: a törvény megszavazása, 2005 decembere óta elegendő idő jutott a szabályok áttanulmányozására, azok és a cég alapító okiratának összehasonlítására. Egyébként a törvény sokkal inkább lehetőségeket ad, mintsem korlátoz. A minisztérium tervez is egy összeállítást annak ismertetésére, mennyiben bővült a tagok döntési szabadsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik