Üzleti tippek

Itt az APEH internetes árverése

Mától licitálhatunk interneten az adóhatóság által lefoglalt ingóságokra. Az APEH az újítástól a maffia visszaszorulását, a lefoglalt tárgyak magasabb áron történő értékesítését reméli. A bűnözőktől már nem, de az autók rejtve maradó hibáitól lehet tartani.

Az Elektronikus Árverési Felület (EÁF) olyan virtuális árverési csarnok, ahol az APEH végrehajtási eljárásai során lefoglalt és az APEH birtokában lévő ingóságok értékesítése történik – olvasható az APEH honlapján. A január elsején kelt bejegyzésben egy az EÁF-ra mutató link is (http://arveres.apeh.hu) található. Az ingatlanokat egyelőre nem árverezik elektronikusan.

Vége a maffiának?

Az adóhatóság honlapjának tájékoztatása szerint az árverésen résztvevők – ideértve annak nyertesét is – az árverés befejezéséig névtelenül árvereznek. Árverési vevő lehet bárki, aki regisztrálta magát az Ügyfélkapun és az árverés szabályait elfogadja. A licitálások nyolc napig tartanak. A nyertesek az illetékes adóigazgatóságnál veheti át az ingóságot.

Korábban Várszeghi György, az APEH Felszámolási és Végrehajtási Főosztályának vezetője a FigyelőNetnek elmondta: a gépkocsik és egyéb ingóságok a becsérték 25-30 százalékán kelnek el, az adóhatóság árverésein szervezett vásárlói csoportok igyekeznek az árakat leszorítani, a helyzet javulását az elektronikus árverés bevezetésétől várják. Nem mindegy az adóhatóságnak sem, milyen áron kelnek el ingóságai a bajba került vállalkozónak vagy magánszemélynek, a magas ár az adósnak és adóhatóságnak egyaránt érdeke.

Nem Teszvesz.hu, APEH

Az elektronikus árverésen csak a becsült érték legalább felét elérő ajánlat számít érvényes ajánlatnak (vagy ennél magasabb akár, ha adós foglalkozásának gyakorlásához nélkülözhetetlen gépjárműről van szó). Ha a nyertes nem fizeti ki a vételárat, úgy az utána következő legmagasabb nyertes helyébe lép. A két vételár közötti különbözet a fizetést elmulasztó nyertest terheli, melynek megfizetésére az adóhatóság határozattal kötelezi.

Más tehát a helyzet, mintha az ember például a teszvesz.hu-n licitálna gépkocsira: nemfizetés esetén itt nem egy mérges eladóval, hanem közvetlenül az adóhatósággal találja szembe magával. A következmény is ehhez mérten a negatív felhasználói visszajelzés helyett egy adóhatósági határozat.

A nyertesnek számolnia kell illetékfizetési kötelezettséggel is: ez ingóságok esetében 10 százalék, gépkocsinál meg köbcentinként 18, illetve 1890 köbcenti fölött 24 forint, éppen úgy, mintha hagyományos módon vásárolná meg.

Röpke megtekinthetőség

Az ingóságok előzetesen megtekinthetők, s ez előnyt jelent az egyéb elektronikus árverésekhez képest. Már ha valaki épp meg tudja tekinteni az adott napon kijelölt fél óra alatt. Az FN-nek a főosztályvezető korábban azt mondta: maga is kevésnek tartja a megtekintésre biztosított fél órát. Ugyanakkor az aktuális hirdetmény szerint néhol 15, vagy csak 10 percig lehet az autót megtekinteni. Igaz, az autó állapotát, hibáit a kiírások meglehetősen részletesen taglalják.

Az adóhatóság leszögezi „Az ingóságok árverésének Üzemeltetési Szabályzatában”: a megtekintés során rejtve maradt hibákért sem az adóhatóság, sem az adós nem vállalja a felelősséget. A kockázatot a licitálónak kell vállalnia, ami nem elhanyagolható, hiszen a megtekintéskor az autót nem szokták beindítani, kipróbálni azt nem lehet. Hogy mindezek ellenére mégis mekkora lesz a licitálási kedv, hamarosan kiderül. Annyi biztos, a maffiától nem kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik