Üzleti tippek

Az APEH a TB-vel várakoztatja a polgárokat

Olvasóink szerint megalázó helyzetben vannak azok a polgárok, akik meg akarnak felelni az új szabályozásnak, s szerződést kötnének az egészségbiztosítóval.

Idén januártól már éles a TB-kártyák érvényességét ellenőrző számítógépes rendszer, így azok, akik után munkaadójuk nem fizet társadalombiztosítási járulékot, azoknak külön szerződést kell kötniük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Legalábbis azoknak mindenképp, akik nem akarnak vállalkozást indítani, vagy alkalmi munkavállói könyvet kiváltani. Egyébként eddig is volt lehetőség külön megállapodást kötni az OEP-pel, ám ezzel viszonylag kevesen éltek.

Úgy tűnik, sokan szeretnék rendben tudni a biztosításukat, mivel olvasóink tapasztalata szerint az ügyintézésre kijelölt APEH-nél nem készültek fel arra, hogy a polgárok követik a jogszabályok változását. Néhány hivatalban ugyanis akkora sorok keletkeztek, amelyek a legrutinosabb könyvelőket is meglepték.

Egyik olvasónk felvételeket is készített a kelet-pesti APEH-ban, ahol 32 ablakból mindössze kettőnél fogadják az ezért várakozó ügyfeleket. Olvasónk becslése szerint körülbelül hetvenen várnak jelenleg arra, hogy aláírhassák a szerződést és csekket kapjanak a befizetéshez.



Az APEH a TB-vel várakoztatja a polgárokat 1

Képgaléráink bezárt ablakokról és megfáradt ügyfelekről


A hivatal szerverei állítólag leálltak, így óránkénti átlagban mindössze kilenc ügyfél tudja elintézni a dolgát. Ráadásul ők sem mindig tudnak teljesen ügyük végére járni: a biztonsági őrök elmondása szerint ugyanis nem kaptak elég csekket, ezért minden ügyfél csak egyet kaphat. Még akkor is, ha több családtagja, ismerőse vagy kollégája ügyét szeretné egyszerre elintézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik