Üzleti tippek

Továbbra is veszélyes újságírónak lenni

Kiugróan magas maradt, elérte a 171-et tavaly az erőszakcselekményeknek áldozatul esett újságírók megerősített száma – jelentette be a Nemzetközi Újságíró-szövetség (IFJ) szerdán.

A 120 országban 600 ezer újságírót képviselő szervezet az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményében kiemeli: csak Irakban 65 szakmabelit öltek meg. Szomáliában 8, Pakisztánban 7, Mexikóban és Srí Lankán 6-6, a Fülöp-szigeteken 5 újságíró erőszakos halálát erősítették meg.

Európai áldozatot kettőt sorol fel az IFJ: Hrant Dink török újságírót és Ivan Szafronovot, az orosz Kommerszant napilap munkatársát. Az örmény nemzetiségű Dinket közel egy éve lőtték agyon isztambuli munkahelyének, az Agos című hetilap szerkesztőségének bejáratánál. A katonai tudósító Szafronov egy moszkvai ötemeletes ház lépcsőházi ablakából esett ki, halálát hivatalosan öngyilkosságnak tartják. A szomorú 2007-es statisztika alig marad el a tavalyelőtt összesített 177 fős rekordtól.

Jim Boumelha, az IFJ elnöke a közleményben elítélte a sajtószabadságot is sújtó támadásokat, és a jelenleginél nagyobb erőfeszítésekre szólította a nemzetközi közösséget. Különösen élesen bírálta azokat az akciókat, amelyek egyértelműen a munkájukat végző újságírók ellen irányultak. Rámutatott a sajtó dolgozóinak védtelenségére, és különösen aggasztónak nevezte az elkövetők büntetlenségét az esetek jelentős részében.

A szervezet szerint a harci zónák mellett újságíró-életeket követelt a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem és piszkos politikai mesterkedések is, ez utóbbiak különösen Latin-Amerikában. Más országok mellett az afrikai Eritreában „a szabad véleménynyilvánítási jog durva megsértését” mutatja az IFJ szerint két újságíró meggyilkolása és további támadások.

A statisztika megtalálható a szervezet internetes honlapján. Az IFJ azt ígéri, hogy néhány héten belül részletes jelentést közöl, amelyben valamennyi esetről összefoglalja a rendelkezésre álló legfontosabb információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik