Üzleti tippek

Sokasodnak a félmilliós kft.-k

Egyre több céget tartanak nyilván Magyarországon, az új belépők többsége minimális (félmillió forint) törzstőkéjű kft. Emelkedik a végelszámolások száma, sok vállalkozást szűntetnek meg csalás, hanyag könyvvezetés, vagy egyéb mulasztások miatt.

2007 végén a Magyarországon működő társas vállalkozások száma meghaladta az 536 ezret, ez szerény növekedés 2006-hoz képest. A hosszú évek óta emelkedő tendencia 2007 második felében felgyorsult, a korábbi 40 százalékkal szemben tavaly 60 százalékkal több céget jegyeztek be, mint ahányat töröltek a cégjegyzékből – írja az Opten kft. közleménye.

Könnyebb cégalapítás

A jelenség egyértelműen a cégtörvény szeptemberi lazításának tudható be – vélik az Optennél. Ezt támasztja alá az is, hogy a csaknem 34 000 újonnan bejegyzett cég háromnegyede korlátolt felelősségű társaság lett. Ez annak köszönhető, hogy ez a társasági forma 2007 szeptembere óta már 500 ezer forint törzstőkével is bejegyezhető. A változás hatályba lépése óta alapított kft-k 60 százaléka alakult ezzel a minimális törzstőkével.

Korábban többen is kritizálták a cégalapítás liberalizálását, Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az FN-nek azt mondta: több lesz a fantomcég. Vállalkozási tanácsadó és céginformációs szakemberek szerint pedig túl sok, tőkével alig rendelkező vállalkozás működött a viszonylag szigorú szabályozás mellett is.

Rosszhiszemű megszűnések

A megindított felszámolási eljárások számát tekintve a 2006-os gyors növekedést 2007-ben csak 2,7 százalékos emelkedés követte. A végelszámolással bezárt, munkaviszonyt leplező vállalkozások száma viszont 61 százalékkal emelkedett. A csődeljárások száma a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is elenyésző volt.

A cégek megszűnésében fontos szerepet játszik a hivatalból történő törlés. Ezek mögött jellemzően a mulasztás, hanyag cégvezetés, rosszhiszeműség, vagy csalás áll, így a 24 százalékos arányuk az összes megszűnésen belül nem fest túl jó képet a társas vállalkozások cégvezetési gyakorlatáról – véli az Opten Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik