Üzleti tippek

Itt az ingyenes céginformáció

Idén már ingyen juthatunk céginformációhoz, bár nem annyira teljes körűen, mint másutt. A díjmentes állami online rendszer nem váltja ki a fizetős céginformációt.

Mint arról korábban már hírt adtunk, idén számos új lehetőség nyílik a világhálón a cégek számára. A www.e-cegjegyzek.hu honlapon már elérhető és működik az ingyenes céginformációs szolgáltatás, amit az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálata biztosít.

Ingyenes és gyors

Megismerhető a szolgáltatás segítségével a cég fennálló vagy törölt cégjegyzékszáma, cégneve, székhelye, telephelye, fióktelepe, főtevékenysége, jegyzett tőkéje, adószáma, továbbá az is, ha felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll.

Megtudhatók továbbá a bejegyzési és változásbejegyzési kérelem elektronikusan rögzített, még be nem jegyzett adatai és a csoportosított adatok lekérdezésével a cégtulajdonosi (tagi, részvényesi) minőség, képviseleti jogosultság, felügyelőbizottsági tagság is. Így lehetővé vált annak ingyenes ellenőrzése, hogy a szerződés, teljesítési igazolás aláírója valóban a cég jogosult képviselője-e (a „trükköző” cégek meg egy lehetőséggel szegényebbek lettek).

Nem helyettesíti a fizetőst

Az ingyenes szolgáltatás nem váltja ki teljes mértékben a fizetős lehetőségeket, hiszen például a cégek pénzügyi adatai nem érhetők el a honlapon, jóllehet olykor azok is beszédesek lehetnek, például óvatosságra inthet a cég túlzott eladósodottsága.

Komolyabb tranzakciónál nem biztos, hogy elegendő az ingyenes információkra hagyatkozni, hiszen sok cégvezető egyszerűen nem látja értelmét felszámolás kezdeményezésének a nemfizetőkkel szemben, így sok „sáros” cég is tisztának tűnik. A sorok írója is talált olyan céget, amely hónapok óta nem fizet partnereinek, ám ez nem következtethető ki az adatokból, mivel még senki nem kezdeményezett felszámolási eljárást ellene.

Lehetne teljesebb

Mikael C. Szabo, a Coface céginformációs cég vezetője szerint az ingyenes rendszerbe fölrakhatták volna az elmúlt három év mérlegeit is, mint ahogy az például a szlovák állami céginformációs rendszerben működik. Egy ilyen komplettebb állami szolgáltatás sem lenne konkurencia a céginformációs cégeknek, hiszen a használható céginformáció előállításához a piaci információk ismerete és elemző munka is szükséges. A cégvezető elmondta: számos országban működik állami céginformációs rendszer, ám ezektől függetlenül virágoznak a céginformációs vállalkozások.

Nem mindegy, hogy kapunk egy kottát, vagy beülhetünk egy előadásra az Operaházba – érzékeltette a különbséget C. Szabo.

A Coface-hez érkező megkeresések három százaléka olyan cégekre vonatkozik, amelyek felszámolás vagy végelszámolás alatt állnak. Az ingyenes rendszer ezeket a megkereséseket szükségtelenné teszi – mondta a cégvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik