Üzleti tippek

Építsen csapatot!

Jó csapatot sokféle módon és célból, de csak küzdelmes folyamat árán lehet építeni. Nem működnek varázsszavak, nagy a felelősség, az összetartás pedig hozzáértést, türelmet igényel.

Kell egy jó csapat, kell egy ütőképes gárda! Ilyesmit sokszor ismételgetnek cégvezetők. Mintha a csapat kialakítása, megtartása, teljesítménye nem a vezetőn múlna jelentős mértékben. Csapatépítéskor a vezető megalakítás utáni legalapvetőbb feladata a fenntartás és az eredményes színvonalon végzett munka folyamatos biztosítása mellett a csoportkultúra kialakítása és a csoportban zajló folyamatok ismerete.

Mikor kezdjük?

A hosszú távú csapatépítés alapjai



Mások megtanulása, elfogadása, megértése és tisztelete.
Bizalom és egészséges önbizalom.
Közös szabályok lefektetése, elfogadása, betartása, ellenőrzése, értékelése.
Azonos érdekek, közös cél.
A nyílt, őszinte kommunikáció csatornájának megteremtése.
Támogatott, elfogadott, közös döntéshozatal, a vezető autokrata szerepe nélkül.
Egyéni képességek, készségek fejlesztése.
Megfelelő motiváció.

Ne feledje el!

A kompromisszum nem konszenzus.
A viták nem hátráltatják a működést.
Legnagyobb ellenségünk, ha nem hallgatjuk meg egymást.
Csapatépítés során először a változás szándékát kell mindenkiben megerősíteni.
Mindenki önálló személyiség, mindig vannak történetek, mítoszok és tabuk.
Ne a régi szokásokat kritizáljuk, hanem a tanulságokat vonjuk le!
A vezető, a csapatépítő visszajelzései legyenek egyértelműek!
A kudarc magányos, a siker közös.

A vállalkozás sikere az alkalmazottak szakmai hozzáértése mellett jó szervezőkészséget, hatékony csapatmunkát, profi kommunikációt és rugalmasságot jelent. Legtöbben azonban csak akkor kezdenek komolyan foglalkozni csapatépítéssel, ha konfliktusok körvonalazódnak, ha a munkahelyi légkör nyomasztóvá válik, ha a döntéseket elnapolják, és az irányítást nem veszik komolyan.

„Egy cégvezető építheti önmaga a csapatot, de hívhat hozzáértő külső személyt is” – mondja Szűrös Éva tréner. Az első változatnál sokan elfelejtik, hogy a vezető is a csapat tagja, a második a jó trénerválasztáson múlik, mert megváltó trénerek nincsenek.

Nem úgy van az, hogy jön valaki, hoz néhány játékot, amelynek hatására a közösen szerzett és feldolgozott élmények két percen belül tudatosodnak, mire megtörténik a nagy, pozitív változás. Ez hosszú távú folyamat. A legnagyobb hiba, ha a vezető egy-két nap tréningtől várja a résztvevők megváltozását, miközben azt az utasítást adja a trénernek, hogy szórakoztasson.

Szerepek, álmok

A csapatépítés legalapvetőbb szintje a spontán közösségépítés, amikor az emberek csak a buli, a közös kiruccanás, az evés-ivás kedvéért jönnek össze. Komolyabb, ha a csapat a közös cselekvések hátterét teremti meg (például: játék, sportesemény, családi nap). Amikor a cégvezetés felismeri a közös jövőkép, célok, stratégiák jelentőségét, és a figyelmet ezek megvalósítására irányítja, akkor már igazi csapatépítést hajt végre.

Ekkor már a csoportszerepeket, személyiségeket figyelembe véve segítséget jelent a szakirodalom is (M. Belbin, MBTI-teszt, GRID, enneagram). Az egyik alaptétel, hogy egyedül nem lehet csoportosulni, és a csoportban szerepek alakulnak ki, melyek csak megközelítésükben különböznek. Létezik elvárt, érzékelt, eljátszott szerep. Van elfogadás, elutasítás, belekényszerítés. A feszültség oldására önirányultságú szerepek (függőség, ellenszegülés, rivalizálás, kitérés, párképzés, kilépés) feladatirányultságú szerepek (kezdeményezés, információkérés, -adás, kritikai tisztázás, összegzés) és csoportfenntartó szerepek (összhangteremtés, bátorítás, kompromisszumkeresés, serkentés, feszültségoldás) alakulnak ki.

Összetartozás

„Külföldön a csapatépítést erősen áthatja a társadalmi felelősségvállalás” – mondja Carsten Goldberg, a hamburgi Jugend hilft Jugend eV tanfolyamvezetője és képzője. Az építőiparban dolgozva olyan drogveszélyeztetett fiatalokat foglalkoztatnak, képeznek, akiknek nincs iskolai képzettségük, vagy csekély. Ebben a helyzetben a munkatársak szemében barátnak lenni, megtartani a tiszteletet és a beosztott-főnök légkört, duplán nehézséget jelent.

A legkomolyabb feladat számukra az összeköttetés, mert a követelményeket és a problémákat az üzletvezetés és a csoport részéről egyszerre kell kezelni. Így a csoportmunka során Carsten Goldberg számára a legfontosabb: a motiválás, a szervezettség a súrlódásmentes munkaterv érdekében és az összetartás támogatása, hogy a leggyengébb tag is integrálódhasson. „Mindemellett meg kell mutatnom a munka szórakoztató és élvezetes oldalát is” – mondja.

Nem szabad tehát elfelejteni: mindegy, mit hiszünk magunkról, mindegy, hogy mások tökéletes, rátermett vezetőnek mondanak-e minket. Ha nincsenek, akik elfogadják tőlünk az irányítást, semmik vagyunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik