Üzleti tippek

Élen az innovativitásban

Ha uralják is a piacokat a „cégelefántok”, az egyedi problémák felhasználócentrikus megoldásában mindig lehet keresnivalójuk az okos és fürge „kisegereknek”.

Az AITIA International Zrt. jogelődje a 4T Távközlési Tervező és Tanácsadó Bt. 1995-ben alakult. 2005. április 25-étől működik ezen az új néven, és a 2002-ben alapított AITIA Informatikai Rt. profiltisztítása során annak egyes kutatás-fejlesztési feladatait és létszámának egy részét is átvette. A cég és jogelődjei számos díjat nyertek az elmúlt években – így Seal of e-Excellence kiválósági díjat és az Európai ICT Díjat 2007-ben, a PRince Award Gyémánt Díjat 2004-ben.

Névjegy


Cég neve: AITIA International Zrt.
Az alapítás éve: 2005
Ügyvezető: Tatai Péter, 66 éves
Ágazat, főtevékenység: szoftverkiadás
Alkalmazotti létszám: 42
Árbevétel: 355 358 000 forint
Indult-e korábban a pályázaton? Nem

A vállalat munkatársai jelentős szerepet játszanak az innovatív, telekommunikációval, beszédtechnológiával és mesterséges intelligenciával kapcsolatos főbb hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekben. Magyar és angol nyelű szaklapok felkérésére folyamatosan jelentetnek meg publikációkat, illetve fogadnak el meghívásokat nemzetközi konferenciákra. A kutatási eredményeket felhasználva a cég komplex informatikai rendszerek fejlesztésével foglalkozik.

Emellett stratégiai együttműködésre törekednek a vezető magyar egyetemekkel, különös tekintettel a BME-re. Ezenkívül szoros a kapcsolat az ELTE-vel és több külföldi egyetemmel, kutatóintézettel is, hogy a cég a high-tech megoldásokat alkalmazhassa, versenyelőnyét fenntartsa.

Az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása cím rendkívül megtisztelő – hangsúlyozza Tatai Péter ügyvezető. Reméli, hogy némi marketinghatása is lesz. Legalábbis a cégek ebben bíznak, amikor felteszik a honlapjukra az efféle laudációkat.

A hazai kkv-szektorról azt mondja, természetesen nem könnyű az egérnek az elefánttal versenyezni, mégis vannak olyan „pályaszakaszok”, ahol a „kisegérnek” versenyelőnye van. A kkv-k számára azok a feladatok jelentik a kitörési pontot, ahol a gyorsaság és a rugalmasság elsődleges szempont.

Saját példájuk is azt mutatja, hogy félszáz emberrel jóval nagyobb flexibilitás érhető el, mint egy nagy szervezettel. Egy kis cég egy adott területen elérheti azt, hogy szinte versenytárs nélkül vállalhat munkákat. És minden olyan piaci szegmensben előnyben van, ahol nem az áruoldal a meghatározó, mint a tömegtermelésben, hanem a felhasználók egyedi igényei. A kis sorozatok ugyanis sohasem ígérnek akkora hasznot, amiért az „elefántoknak” érdemes lenne az egész piacot letaposniuk. Más szóval: ezeken a területeken mindig cincoghatnak az egerek…


Kutatási területek



SGA (Signaling Generator and Analyzer) távközlési berendezések és szolgáltatások: a saját fejlesztésű hardver-szoftver elemekből integrált rendszerek megtalálhatók minden magyar mobiltársaságnál és a nagyobb fix hálózati szolgáltatóknál. Ezekkel valósult meg számos, jól ismert szolgáltatás (Welcome – üdvözlő sms-ek, Domino roaming, helyfüggő szolgáltatások, sms-távszavazás) mindhárom magyar mobil cégnél.
VOXENTER beszédvezérelt alközpont (együttműködésben a BME TMIT-vel): lehetőséget ad az egyszerűbb és hatékonyabb telefonhívás-kezelésre, ezáltal a költségek csökkentésére.
WEBRA – munkafolyamat- és tartalomkezelő rendszer: sokoldalú és megvalósítható megoldást nyújt tartalmak és munkafolyamatok menedzseléséhez. Nagyfokú modularitása és flexibilitása teszi értékessé.
Szimulációs eszközök (együttműködésben az ELTE IKK-val): az elsősorban gazdasági és társadalmi rendszerek felhasználóbarát modellezésére kifejlesztett eszközök, egyéb komplex folyamatok szimulálására és oktatási célokra is alkalmasak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik