Üzleti tippek

Helyzetbe hozni a szürkeállományt

Saját fejlesztésű találmánnyal alapozta meg üzleti sikerét a Kompozitor Kft. Ügyvezetője, Kecskeméthy Géza úgy véli: támaszkodni kell a tehetséges fiatal szakemberekre.

Számunkra azért fontos ez a pályázat, mert üzleti sikerünket négyévi fejlesztéssel kidolgozott, a Magyar Szabadalmi Hivatal által bejegyzett találmányunk alapozta meg – kezdi Kecskeméthy Géza ügyvezető. A világviszonylatban egyedülálló technológiát és terméket jelenleg 14 országba exportálják FuranFlex márkanév alatt. A FuranFlex hat nemzetközi díjat nyert el, többek között a Géniusz Europa Nagydíjat.

Névjegy


Cég neve: Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft.
Az alapítás éve 1991
Ügyvezető: Kecskeméthy Géza, 76 éves
Ágazat, főtevékenység: 24.16. műanyagipari termékek gyártása
Alkalmazotti létszám: 23
Árbevétel: 800 millió forint (2007-es várható eredmény)
Indult-e korábban a pályázaton? Nem

Az ügyvezető az Üzlet & Siker pályázatától egyrészt azt várja, hogy más magyar vállalatokat is minél több új termék kidolgozására ösztönöz; ehhez elsősorban fantázia, bátorság és szívós munka szükséges. Másrészt talán befolyásolni fogja a magyar újságírók gondolkodásmódját, és el fogják fogadni, hogy egy sikeres, új magyar fejlesztés, találmány is lehet híranyag.

A most elnyert cím jelentősen hozzájárulhat cégük további sikereihez, mondja Kecskeméthy Géza. Szerinte minden egyes díj vagy kitüntetés megerősíti azt a véleményt egy-egy partnercégben, hogy olyan partnert választott, ahol a dolgok üzleti szempontból is sikeres úton haladnak.

A hazai kkv-kat a magyar gazdaság nagyon fontos rétegének nevezi az ügyvezető. Nem szerencsés, ha ezek a cégek csak a fúzióban látják a kitörési lehetőséget. Rengeteg EU-s és hazai pályázati lehetőség van, mely segíti e cégeket, csak ki kell tudni aknázni. A Kompozitor is indult és nyert GVOP-s, HEFOP-os, ITDH-s pályázatokon. Pályázati forrásokkal és saját erőből 2000 óta megnyolcszorozta árbevételét.

A kkv-k többségében a munkahangulat gyakran már-már családi. A cégen belüli dolgozók kapcsolata a cég vezetésével közvetlenebb, mindenki érdekelt a fejlődésben, új megoldások kidolgozásában. Ezért már csak dolgozói szempontból sem szabad, hogy a kkv-s réteg megszűnjön, és csak nagy, fuzionált cégek maradjanak a piacon, mert ez rengeteg ötlet elvesztéséhez vezet.

Gazdasági megszorító intézkedések közepette, politikailag instabil légkörben, sokszor monopolisztikus piacokon Kecskeméthy Géza szerint csak egy kitörési pont kínálkozik a kkv-k számára, mégpedig a fejlesztés, az új ötletek, a minőség. De ehhez ember is kell a gátra. Úgy fogalmaz: gyakran hivatkozunk arra, hogy Magyarországnak is van egy kiemelten exportképes terméke, a szürkeállomány. Csakhogy ezt a szürkeállományt elő is kell varázsolni, alkotó helyzetbe kell hozni.

Olyan körülményeket kell teremteni, hogy egy kiváló képességű fiatal szakember ne menjen el kizárólag anyagi okok miatt üzletkötőnek egy multicéghez vagy külföldre, hanem válasszon egy kkv-t, ahol alkotni is tud, s így juthat megfelelő jövedelemhez.
Kecskeméthy Géza szerint radikálisan meg kell változtatni a műszaki képzés rendszerét is. Nem doktoranduszokat kell tenyészteni, sokkal inkább Kandó Kálmánokat kellene kinevelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik