Üzleti tippek

A csapat szelleme

admin
admin

2007. 12. 21. 12:22

Jó csapatot sokféle módon és célból, de csak küzdelmes folyamat árán lehet építeni. Nem működnek varázsszavak, nagy a felelősség, az összetartás pedig hozzáértést, türelmet igényel.

Kell egy jó csapat, kell egy ütőképes gárda! Ilyesmit sokszor ismételgetnek cégvezetők. Mintha a csapat kialakítása, megtartása, teljesítménye nem a vezetőn múlna jelentős mértékben. Csapatépítéskor a vezető megalakítás utáni legalapvetőbb feladata a fenntartás és az eredményes színvonalon végzett munka folyamatos biztosítása mellett a csoportkultúra kialakítása és a csoportban zajló folyamatok ismerete.

Mikor kezdjük?

A hosszú távú csapatépítés alapjaiMások megtanulása, elfogadása, megértése és tisztelete.
Bizalom és egészséges önbizalom.
Közös szabályok lefektetése, elfogadása, betartása, ellenőrzése, értékelése.
Azonos érdekek, közös cél.
A nyílt, őszinte kommunikáció csatornájának megteremtése.
Támogatott, elfogadott, közös döntéshozatal, a vezető autokrata szerepe nélkül.
Egyéni képességek, készségek fejlesztése.
Megfelelő motiváció.

Ne feledje el!

A kompromisszum nem konszenzus.
A viták nem hátráltatják a működést.
Legnagyobb ellenségünk, ha nem hallgatjuk meg egymást.
Csapatépítés során először a változás szándékát kell mindenkiben megerősíteni.
Mindenki önálló személyiség, mindig vannak történetek, mítoszok és tabuk.
Ne a régi szokásokat kritizáljuk, hanem a tanulságokat vonjuk le!
A vezető, a csapatépítő visszajelzései legyenek egyértelműek!
A kudarc magányos, a siker közös.

A vállalkozás sikere az alkalmazottak szakmai hozzáértése mellett jó szervezőkészséget, hatékony csapatmunkát, profi kommunikációt és rugalmasságot jelent. Legtöbben azonban csak akkor kezdenek komolyan foglalkozni csapatépítéssel, ha konfliktusok körvonalazódnak, ha a munkahelyi légkör nyomasztóvá válik, ha a döntéseket elnapolják, és az irányítást nem veszik komolyan.

„Egy cégvezető építheti önmaga a csapatot, de hívhat hozzáértő külső személyt is” – mondja Szűrös Éva tréner. Az első változatnál sokan elfelejtik, hogy a vezető is a csapat tagja, a második a jó trénerválasztáson múlik, mert megváltó trénerek nincsenek.

Nem úgy van az, hogy jön valaki, hoz néhány játékot, amelynek hatására a közösen szerzett és feldolgozott élmények két percen belül tudatosodnak, mire megtörténik a nagy, pozitív változás. Ez hosszú távú folyamat. A legnagyobb hiba, ha a vezető egy-két nap tréningtől várja a résztvevők megváltozását, miközben azt az utasítást adja a trénernek, hogy szórakoztasson.

Szerepek, álmok

A csapatépítés legalapvetőbb szintje a spontán közösségépítés, amikor az emberek csak a buli, a közös kiruccanás, az evés-ivás kedvéért jönnek össze. Komolyabb, ha a csapat a közös cselekvések hátterét teremti meg (például: játék, sportesemény, családi nap). Amikor a cégvezetés felismeri a közös jövőkép, célok, stratégiák jelentőségét, és a figyelmet ezek megvalósítására irányítja, akkor már igazi csapatépítést hajt végre.

Ekkor már a csoportszerepeket, személyiségeket figyelembe véve segítséget jelent a szakirodalom is (M. Belbin, MBTI-teszt, GRID, enneagram). Az egyik alaptétel, hogy egyedül nem lehet csoportosulni, és a csoportban szerepek alakulnak ki, melyek csak megközelítésükben különböznek. Létezik elvárt, érzékelt, eljátszott szerep. Van elfogadás, elutasítás, belekényszerítés. A feszültség oldására önirányultságú szerepek (függőség, ellenszegülés, rivalizálás, kitérés, párképzés, kilépés) feladatirányultságú szerepek (kezdeményezés, információkérés, -adás, kritikai tisztázás, összegzés) és csoportfenntartó szerepek (összhangteremtés, bátorítás, kompromisszumkeresés, serkentés, feszültségoldás) alakulnak ki.

Összetartozás

„Külföldön a csapatépítést erősen áthatja a társadalmi felelősségvállalás” – mondja Carsten Goldberg, a hamburgi Jugend hilft Jugend eV tanfolyamvezetője és képzője. Az építőiparban dolgozva olyan drogveszélyeztetett fiatalokat foglalkoztatnak, képeznek, akiknek nincs iskolai képzettségük, vagy csekély. Ebben a helyzetben a munkatársak szemében barátnak lenni, megtartani a tiszteletet és a beosztott-főnök légkört, duplán nehézséget jelent.

A legkomolyabb feladat számukra az összeköttetés, mert a követelményeket és a problémákat az üzletvezetés és a csoport részéről egyszerre kell kezelni. Így a csoportmunka során Carsten Goldberg számára a legfontosabb: a motiválás, a szervezettség a súrlódásmentes munkaterv érdekében és az összetartás támogatása, hogy a leggyengébb tag is integrálódhasson. „Mindemellett meg kell mutatnom a munka szórakoztató és élvezetes oldalát is” – mondja.

Nem szabad tehát elfelejteni: mindegy, mit hiszünk magunkról, mindegy, hogy mások tökéletes, rátermett vezetőnek mondanak-e minket. Ha nincsenek, akik elfogadják tőlünk az irányítást, semmik vagyunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.