Üzleti tippek

Banki válasz az árfolyamkockázatra

Váratlan árfolyammozgásnál veszteséget szenvedhet el a cég, s cash-flow-ját sem tudja megfelelően tervezni, ha nem gondoskodik védelemről.

Mennyet és poklot is megjárhattak idén azok a devizaelszámolással dolgozó hazai vállalatok, exportőrők, importőrök, amelyek azt tapasztalhatták: áprilisban a 245 forintot közelíti az euró árfolyama, augusztusban viszont pár napig több mint 261 forintot kellett fizetni az uniós devizáért. A svájci frank márciusban megjárta a 160 forintot is, míg júliusra 148 forintra esett kurzusa. Ilyen kilengések idején hiába a jól felépített üzleti stratégia, a megkötött szerződések.

Az árfolyamkockázat fedezésének módjai


Határidős devizaügylet (forward)
Devizacsere-ügylet (currency swap)
Devizaopciók vásárlása, opciós stratégiák alkalmazása

Likviditáskezelés és fedezeti ügyletek kombinációja az árfolyamkockázat csökkentésére

Devizahitel felvétele
Devizában kiállított váltók leszámítolása
Exportfaktorálás, exportforfetírozás

Forrás: Citibank

Elvétve lehetnek csak olyan vállalatok, amelyek e rizikót külföldi partnereikre tudják hárítani. Például hazai devizában számlázással, az árfolyamok szerződésben rögzítésével vagy úgy, hogy értéknapos egyeztetéssel összhangba hozzák exportárbevételeiket és importtal kapcsolatos devizafizetési kötelezettségeiket. Segítséget jelent, hogy nemrég több bank olyan kisvállalati kamat- és árfolyamkockázat csökkentő treasury szolgáltatásokkal rukkolt elő, amelyeket eddig csak a nagy cégek érhettek el.

A Citibanknál már 10 ezer dollár felett egyedi árfolyamon válthatja át devizáját a kisvállalat, a bankpiacon szokásos 2 nap (spot) helyett akár aznap vagy másnapi ügylet keretében – említi a legegyszerűbb példát Moczó Melinda treasury értékesítési vezető. A Citibanknál újabban az 500 millió forint éves árbevételű kkv árfolyamfedező ügyleteit is személyes banki kapcsolattartó intézi, a döntésekhez szükséges piaci és makrogazdasági információk közreadásához pedig külön online információs portált indítottak.

Határidős ügyletekre 50 ezer dollártól vállalkoznak, specialitásként nemcsak egyszeri, de akár többféle – például havi – lejáratra. Lehetőség van úgynevezett struktúrált forward ügyletekre is: ennek egyik típusaként az ügyfél egy előre meghatározott időpontban bizonyosan egy megszabott árfolyamsávon belül vásárolhat devizát. Tehát, ha az árfolyam kedvezőtlenül alakulna is, semmiképp sem kell jelentős veszteséget elszenvednie (igaz, kedvező mozgásnál a nyeresége is maximalizált).
Az UniCredit Banknál 100 ezer euró felett limitáras azonnali devizaügyletre is vállalkoznak. Ennek lényege, hogy – a napon belüli árfolyamkilengéseket kihasználva – a devizaátváltási megbízást a bank akkor teljesíti, ha el tudják érni az ügyfél által előzetesen megadott kedvező árfolyamszintet. Az esetleges rossz irányú árfolyamelmozdulás s a nyomában nagyobb veszteség megakadályozására az ügyfél olyan kedvezőtlen szintet is megadhat, amelynél a bank biztosan végrehajtja a tranzakciót, megkímélve megbízóját a további veszteségtől.

Szintén 100 ezer euró felett az UniCreditnél maximum 2 éves határidős devizaügyletre is mód van, amely teljesen díjmentes, hasonlóan a bankok többségéhez. A bankszakemberek szerint a tőzsdei fedezeti ügyletekhez képest a bankközi devizapiac legfőbb előnye, hogy likvid módon bármilyen összegre és értéknapra köthetők ügyletek, szemben a börze rugalmatlan kötési egységeivel és lejárataival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik