Üzleti tippek

Hitelbiztosítások államiból magánkézbe

A Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) és a Coface által megkötött állományátruházási szerződés eredményeként a Coface lehet jövőre a második legnagyobb piaci szereplő a magyar hitelbiztosítási ágazatban azáltal, hogy 2008. január elsejével átveszi a Mehib rövid lejáratú hitelbiztosítási portfolióját.

Megszületett az eddigi legnagyobb hitelbiztosítási állomány átruházási szerződés Magyarországon. Az állami tulajdonú Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) 2008. január elsejével eladja rövid lejáratú hitelbiztosítási portfolióját a Coface Austria Kreditversicherung AG-nek, melynek magyarországi fióktelepe veszi át az állomány működtetésével kapcsolatos feladatokat. Az erről szóló megállapodást a közelmúltban írták alá a két társaság képviselõi.

Változatlan kondíciók

Az ügyfelek átvétele mintegy 800 millió euró – több mint 200 milliárd forint – értékű kereskedelmi szerződés hitelbiztosítási fedezetbe vételét jelenti. Ezáltal a Coface magyarországi biztosított állománya mintegy 310 milliárd forintra emelkedik.

A Mehib ügyfelei január elsejével kerülnek át a Coface állományába, ez azonban az ügyfeleknek nem jelent majd semmiféle változást, mivel a meglévő szerződések a jelenlegi kondíciókkal futnak majd tovább. Továbbá a Coface átveszi azokat a kulcsfontosságú Mehib szakembereket, akikkel a biztosító ügyfelei eddig a kapcsolatot tartották.

Az állomány átruházásból az átkerülő ügyfelek számára jelentős elõny származik: azáltal, hogy automatikusan a Coface ügyfeleivé válnak, a nemzetközi cégcsoport valamennyi szolgáltatását igénybe vehetik. Ilyen például az egész világra kiterjedő céginformációs és követelésbehajtási szolgáltatás is – szögezi le a Coface közleménye.

Jöhet itt is a magánszektor

Az állami tulajdonú biztosító az üzleti típusú tevékenységével hosszú évekig piacépítő funkciót töltött be, amellyel az volt a célja, hogy a magyar vállalatok az európai színvonalnak megfelelő biztosítási szolgáltatásban részesüljenek.

Ezt a küldetést a Mehib teljes mértékben betöltötte, hiszen a magyar piacon már három nagy hitelbiztosító nyújtja a szolgáltatásait, így a Mehib katalizátor szerepére a jövőben nincs szükség, ezért a továbbiakban hazai ügyfelei számára elsősorban közép- és hosszú lejáratú exporthitel-biztosítási, befektetésbiztosítási termékeket kínál, illetve a kis- és középvállalati szegmensnek rövid lejáratú konstrukciókat – olvasható a céges közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik