Üzleti tippek

Törvényen kívüliek a magyar sportközvetítések

admin
admin

2007. 12. 13. 12:46

A nagy sporteseményeket olyan televízióknak kell közvetíteniük, amelyeket a lakosok legalább 90 százaléka nézni tud, tartalmazza az EU egyik direktívája. Magyarországon is van már erre törvény, de mégsem ez a valóság.

A magyar szurkolóknak sokszor ismerőseikhez kell bekéredzkedni, vagy valamelyik kocsmában kell végignézni a magyar válogatott sportolók teljesítményét, mert otthon nem tudják élvezni a kézilabdavébé meccseit, mert az csak az egyik előfizetéses tévécsatornán látható. Pedig a nagy sporteseményeket olyan televízióknak kell közvetíteniük, amelyeket a lakoság jelentős többsége nézni tud, tartalmazza az EU egyik direktívája. Magyarországon is van már erre törvény, de mégsem ez a valóság.


Ráadásul a médiatörvény szerint, ha valamelyik tévécsatorna jogot szerez egy nemzeti jelentőségű sportesemény közvetítésére, akkor ezt a közvetítést át kell adnia azon adóknak, amelyeket legalább a lakosság meghatározó többsége nézni tud. Ez alapján például a magyar labdarúgó-válogatott vagy a kézilabda-világbajnokság meccseit nemcsak az előfizetéses sportcsatornákon, hanem a szobaantennával is fogható adókon is be kellene mutatni.


A magyarok elmaradásban


Ezt nemcsak a médiatörvény, hanem az Európai Unió (akkori nevén Európai Gazdasági Közösség) 1989-ben született televíziós direktívájának ’97-es módosítása is előírja. Az EU 15 régi tagországa többségében már bevezette ezt a szabályozást, az új tagállamok azonban nem sietnek a Határok Nélküli Televíziózás nevű direktíva meghonosításával. Így Magyarországon sem szabályozza semmi, hogy mely események azok, amelyek erősítik a nemzeti öntudatot, és ezért mindenkinek látnia kell őket.


Ezt a direktívát a magyar szabályozás a médiatörvény 2002-es jogharmonizációs módosításával átvette, a rendelkezések 2003 őszén léptek hatályba. A listát a kormánynak kellett volna összeállítani és – az ORTT-vel egyetértésben – rendeletben kihirdetni.


A törvény szerint olyan műsorszolgáltató, amely nem felel meg a feltételeknek – vagyis adását nem tudja a lakosság legalább 90 százaléka szobaantennával fogni –, nem közvetítheti a listán szereplő eseményt. Abban az esetben viszont, ha törvényi feltételeknek meg nem felelő, ám kizárólagos közvetítési joggal rendelkező műsorszolgáltatóhoz olyan műsorszolgáltató fordul, amely megfelel a követelményeknek, az előbbinek – ésszerű feltételekkel – szerződéses ajánlatot kell tennie.


Az elkészült listát az EU hagyja jóvá és hirdeti ki – erre azért van szükség, hogy a külföldi adók ne szerezhessenek kizárólagos jogokat ezekre a műsorokra. Azonban a magyar jogszabály már nem határozza meg, hogy mikorra kell ezt a listát elkészíteni, így a végrehajtó hatalom ugyan nem teljesíti az előírásokat, mégsem sérti meg a törvényt.A szegény nézők nem láthatják a nemzet büszkeségeit


Ha azonban a honatyák meghatároztak volna egy dátumot, valószínűleg akkor sem történne változás. A lapunk által megkérdezett médiajogász szerint a törvény eme paragrafusa azért nagyon rossz, mert nem lehet kikényszeríteni a jogszabály betartását. Ha a közvetítési jogok tulajdonosa nem köt szerződést a többi televíziós társasággal, akkor semmiféle büntetéssel nem kell szembenéznie.


Hazánkban még 2004-ben készült egy kormányrendelet, aminek a tervéről az ORTT és az akkori szaktárca, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közmeghallgatást is tartott, de a rendelet végül csak tervezet maradt.


Vagyis a törvény hatályos, de nincs olyan lista, amit számon lehetne kérni.


Ezen kívül még üzleti érdekeket is sértene, ha Magyarország is betartaná a Nyugat-Európában működő szabályokat.


A pénz is bekavar


A rangosabb sportesemények közvetítési jogaiért egyébként a tévétársaságok sokszor többmillió eurót fizetnek a szervezőknek, így nekik nem áll érdekükben, hogy a drágán megszerzett „kizárólagos közvetítési jogot” továbbadják versenytársaiknak.


Így például az előfizetéses Sport1 televíziónak le kellene mondania kizárólagos jogairól, és az adást tovább kellene adnia többek között az RTL Klubnak. A sportcsatorna ugyanis nem látható a magyarok meghatározó többségénél. (A direktíva annyit enged csak, hogy a csatornának technikailag elérhetőnek kell lenni, de azt nem teszi kötelezővé, hogy a tévénézők valóban hozzá is jussanak az adáshoz.)


Vitákat kavar máshol is

Azonban a brüsszeli regula betartása is okozhat súrlódásokat. Amikor Portugáliában be akarták vezetni ezt a rendszert, akkor az ottani legnagyobb távközlési szolgáltató, a PT Multimedia levélben tiltakozott az Európai Bizottságnál. Érvelésük szerint értelmetlen és drága döntés volt a portugál hatóságok azon elképzelése, hogy kötelezően közvetítendőnek határoztak a 2003-as ifjúsági vitorlázó világbajnokságot és a nem túl közismert Gymnestrada nevű tornásztalálkozót. Ezek közvetítése a cég érvelése szerint nagyon drága volt, nézettségük viszont elenyészően alacsony volt.


Ausztriában például a bécsi Operabál lett kötelezően sugárzott műsorszám. A direktíva ugyanis nem csak sportesemények esetében rendelkezik a kötelező közvetítéssel, azonban a valóságban ezek szoktak lenni azok a műsorok, amelyek a polgárok döntő többségét érdekli. (Elméletileg ilyenek lehetnek kulturális és politikai események, koncertek, vagy éppen a köztársasági elnök beszédei.)


Másik öt tagállam is – a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel karöltve – folyamatosan tiltakozik az elképzelés ellen. A lapunk által megkérdezett médiajogász szerint ezekben az országokban rendre „az üzleti érdek elnyelte a közérdeket”.


Magyarországon egyelőre nem változik a rendszer, így a napjainkban zajló kézilabda világbajnokságot is csak a szerencsés – kábeltévével vagy műholdvevővel – rendelkező nézők láthatják. A többiek nagy szerencséje, hogy a 2008-as pekingi olimpiát a mindenhol fogható MTV sugározza majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.