Üzleti tippek

Az év legjobb cégnevei

Az ötletes és találó cégneveket és cégéreket díjazták az „Az én cégérem” versenyben.

Ma adta át Balázs Géza nyelvész a legötletesebb, legtalálóbb cég- és üzletnevek díjait a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Az Ebéd Elek önkiszolgáló étterem, a Boy-Go és az Iszkiri futárszolgálat kapta a legtöbb szavazatot „Az én cégérem” országos cég- és üzletnevek 2007. évi versenyében.

Ebéd Elek, Boy-Go

A jó példákat kereső pályázatra beküldött, a valóságban létező több mint 1000 cégnévből gazdasági újságírók, szakmai és anyanyelvi szakértők választották ki legötletesebb és a tevékenységet legjobban kifejező neveket.

Az Ebéd Elek önkiszolgáló étterem nevének tulajdonosa a Magyar Szabadalmi Hivatal különdíját is kiérdemelte a példaértékű gazdasági stratégiáért. Az Ebéd Elek szóösszetétel ugyanis ábrás elemmel kiegészítve oltalom alatt áll.

A díjért versengő cégérek közül a Budapest V. kerület Hercegprímás utcai cipőjavító vitte el a pálmát. A tevékenységet jelző cégér Stremenek Géza szobrászművész munkája, az üzletbejárat tábláit Jovján György festőművész készítette.

Az év legjobb cégnevei 1

A díjnyertes cégér. Fotó: szervezõkBárki nevezhetett

A verseny civil összefogás eredményeként született 2000-ben. Az EU-33 Vállalkozás és Közösségfejlesztő Egyesület, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nyelvművelő Társasága, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogott össze, hogy találó magyar cég- és üzletneveket keressenek. A kiírókhoz csatlakozott a Magyar Szabadalmi Hivatal is.

A fogyasztók, vásárlók közreműködésére számítva a létező jó példákat keresik a szervezők. Az országos versenyre bárki nevezhetett a valóságban létező ötletes, találó, a tevékenységet kifejező, a magyar nyelv szabályainak megfelelő üzlet- vagy cégnévvel: a tulajdonosok, vásárlók, a szemfüles járókelők is.

Liberálisabb szabályozás

Az új cégtörvény szerint nem kell a cégnévnek kötelezően utalnia a társaság tevékenységére, elegendő, ha vezérszót tartalmaz. Az elnevezésnek nem kell tartalmaznia például azt, hogy a társaság kereskedelmi, építőipari, szolgáltató, tanácsadó tevékenységet végez.


Az év legjobb cégnevei 2

Az év legjobb cégnevei 3

Ajánlott videó