Üzleti tippek

Az év legjobb cégnevei

admin
admin

2007. 12. 13. 11:00

Az ötletes és találó cégneveket és cégéreket díjazták az „Az én cégérem” versenyben.

Ma adta át Balázs Géza nyelvész a legötletesebb, legtalálóbb cég- és üzletnevek díjait a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Az Ebéd Elek önkiszolgáló étterem, a Boy-Go és az Iszkiri futárszolgálat kapta a legtöbb szavazatot „Az én cégérem” országos cég- és üzletnevek 2007. évi versenyében.

Ebéd Elek, Boy-Go

A jó példákat kereső pályázatra beküldött, a valóságban létező több mint 1000 cégnévből gazdasági újságírók, szakmai és anyanyelvi szakértők választották ki legötletesebb és a tevékenységet legjobban kifejező neveket.

Az Ebéd Elek önkiszolgáló étterem nevének tulajdonosa a Magyar Szabadalmi Hivatal különdíját is kiérdemelte a példaértékű gazdasági stratégiáért. Az Ebéd Elek szóösszetétel ugyanis ábrás elemmel kiegészítve oltalom alatt áll.

A díjért versengő cégérek közül a Budapest V. kerület Hercegprímás utcai cipőjavító vitte el a pálmát. A tevékenységet jelző cégér Stremenek Géza szobrászművész munkája, az üzletbejárat tábláit Jovján György festőművész készítette.

A díjnyertes cégér. Fotó: szervezõkBárki nevezhetett

A verseny civil összefogás eredményeként született 2000-ben. Az EU-33 Vállalkozás és Közösségfejlesztő Egyesület, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nyelvművelő Társasága, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogott össze, hogy találó magyar cég- és üzletneveket keressenek. A kiírókhoz csatlakozott a Magyar Szabadalmi Hivatal is.

A fogyasztók, vásárlók közreműködésére számítva a létező jó példákat keresik a szervezők. Az országos versenyre bárki nevezhetett a valóságban létező ötletes, találó, a tevékenységet kifejező, a magyar nyelv szabályainak megfelelő üzlet- vagy cégnévvel: a tulajdonosok, vásárlók, a szemfüles járókelők is.

Liberálisabb szabályozás

Az új cégtörvény szerint nem kell a cégnévnek kötelezően utalnia a társaság tevékenységére, elegendő, ha vezérszót tartalmaz. Az elnevezésnek nem kell tartalmaznia például azt, hogy a társaság kereskedelmi, építőipari, szolgáltató, tanácsadó tevékenységet végez.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.