Üzleti tippek

Így adózunk ingatlanjaink után jövőre

Ingatlanadó, fordított áfa és társai – összegyűjtöttük az ingatlanok adózását érintő legfontosabb változásokat.

Jövőre alaposan megváltoznak az ingatlanok adózásával kapcsolatos jogszabályok. A PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevélben, a Deloitte Zrt. szakemberei pedig egy mai sajtóbeszélgetésen hívták föl az újdonságokra a figyelmet. Csokorba gyűjtöttük a jövő évtől hatályos jelentős változásokat.

• Értékalapú építményadót kell fizetni. Az önkormányzatoknak az adót vállalkozásokra kötelező lesz kivetni, magánszemélyekre nem. Eddig vállalkozásokra sem volt kötelező kivetniük, illetve volt lehetőségük eddig is magánszemélyeket így adóztatni, ám ezzel rendszerint nem éltek. Mindez azt is jelenti, hogy a változás azokat a vállalkozásokat érinti közvetlenül, amelyek tulajdonosai az általuk használt ingatlannak, s nem pedig bérlői.

Az adókulcs a lakóingatlanoknál legfeljebb fél, nem lakóingatlannál legfeljebb 1,5 százalék lehet. Az értékalapú építményadó megkönnyíti a majdani ingatlanadó 2009-es bevezetését.

• Magánszemélyeknek is kell áfát fizetniük, ha négy ingatlant vagy építési telket értékesítenek két éven belül, majd a rá következő három naptári éven belül újabb ingatlant vagy telket adnak el.

• Az ingatlan értékesítése fő szabályként mentes lesz az áfa alól. A vállalkozó azonban választhatja azt is, hogy áfázik. Ilyen esetben az értékesítés a fordított adózás alá esik majd, így az adófizetési kötelezettség áthárul a vevőre.

• A vállalkozónak az eddigi tíz helyett húsz évig kell figyelnie, hogy a megvásárolt ingatlant (amelynek visszaigényelte az áfáját) áfaköteles tevékenység végzésére használja-e, s milyen mértékben. Ha az ingatlant áfamentes tevékenységre is használja, a visszakapott áfa egy részének újbóli befizetésére válik kötelezetté bevételarányosan.

• 15 évről 5 évre csökken az időtartam, ami után nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetni a lakás értékesítésével szerzett jövedelem után. Az adóalap az értékesítési ár és a bekerülési ár különbsége, az adóalap az évek előrehaladtával arányosan, sávosan csökken. Megszűnik viszont az a kedvezmény, hogy másik lakás megvásárlásával eltüntethető az adóalap.

• Aki áfás adózást választ az ingatlanértékesítésre vagy az ingatlan-bérbeadásra, ezt be kell jelentenie az adóhatósághoz 2007. december 31-éig. Ha valaki ingatlan-bérbeadási tevékenység kapcsán korábban már bejelentkezett az áfás adózásra, akkor ezt meg kell ismételnie.

• Kedvezően változik az illeték ingatlan átruházásánál, ha az üzletrészátadás keretében történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik