Üzleti tippek

Mit ígér a Fidesz a kkv-knak?

A legnagyobb ellenzéki párt többek közt kevesebb adót, állami megrendeléseket s állami közvetítést ígér a multinacionális cégek ajánlataihoz a kis- és középvállalkozásoknak (kkv). A részletek a szombaton megjelent program szövegéből nem derülnek ki.

A Fidesz szombaton megjelent kormányprogramja (amelynek egészéről egyébként már szombaton beszámoltunk) az adóterhek mérséklését és állami megrendeléseket is ígér a kkv-szektornak. Mindemellett egyszerűbb adminisztrációt, kedvezményes hiteleket, és a kkv-kat segítő állami és civilszervezetek támogatását is kilátásba helyezi a program.

Nagyobb állami szerep

Felgyorsítanák az uniós támogatások kifizetést, bevezetnék a közbeszerzési ajánlati normákat (ami kiszűrné az irreálisan alacsony, illetve magas árakat). Megszűntetnék a késedelmes állami kifizetéseket azoknál a tranzakciónál, ahol az állam (például egy önkormányzat) megrendelőként lép föl, s likviditási zavarai miatt nem fizet időben. Törvényileg garantálnák az állam áfa-visszafizetési kötelezettségét.

Az állam mint közvetítő lépne föl a multinacionális nagyvállalatok és kkv-k között, azon cél érdekében, hogy minél nagyobb legyen a hazai beszállítók aránya. A programban fölbukkan az a gondolat is, hogy a foglalkoztatás bővítése elsősorban a kkv-szektor megerősítésével megtörténhet.

Kevés a konkrétum

A szövegben számos olyan fölvetés olvasható, amelyeket a vállalkozók érdekvédői is hangoztatnak. Nem szól a dolgozat azonban az elképzelések részleteiről. Nem derül ki például világosan a szövegből, hogyan lehet összeegyeztetni az alacsonyabb adóterheket a kkv-szektor állami megrendelésekkel történő dinamizálásával.

A program adóelképzelései nem térnek ki külön a tőkét, fogyasztást és munkát terhelő adókra (csak annyi biztos, hogy az élőmunkát terhelő adókat csökkentenék), nem szólnak a kulcsokról sem. Annak ellenére sem, hogy az adóreformot illetően már egy konkrét tanulmány fekszik a Versenyképességi Kerekasztal tagjai előtt. Igaz, az adóreform 2009-ben várható, a választások azonban csak 2010-ben lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik