Üzleti tippek

Mit ígér a Fidesz a kkv-knak?

admin
admin

2007. 12. 10. 13:00

A legnagyobb ellenzéki párt többek közt kevesebb adót, állami megrendeléseket s állami közvetítést ígér a multinacionális cégek ajánlataihoz a kis- és középvállalkozásoknak (kkv). A részletek a szombaton megjelent program szövegéből nem derülnek ki.

A Fidesz szombaton megjelent kormányprogramja (amelynek egészéről egyébként már szombaton beszámoltunk) az adóterhek mérséklését és állami megrendeléseket is ígér a kkv-szektornak. Mindemellett egyszerűbb adminisztrációt, kedvezményes hiteleket, és a kkv-kat segítő állami és civilszervezetek támogatását is kilátásba helyezi a program.

Nagyobb állami szerep

Felgyorsítanák az uniós támogatások kifizetést, bevezetnék a közbeszerzési ajánlati normákat (ami kiszűrné az irreálisan alacsony, illetve magas árakat). Megszűntetnék a késedelmes állami kifizetéseket azoknál a tranzakciónál, ahol az állam (például egy önkormányzat) megrendelőként lép föl, s likviditási zavarai miatt nem fizet időben. Törvényileg garantálnák az állam áfa-visszafizetési kötelezettségét.

Az állam mint közvetítő lépne föl a multinacionális nagyvállalatok és kkv-k között, azon cél érdekében, hogy minél nagyobb legyen a hazai beszállítók aránya. A programban fölbukkan az a gondolat is, hogy a foglalkoztatás bővítése elsősorban a kkv-szektor megerősítésével megtörténhet.

Kevés a konkrétum

A szövegben számos olyan fölvetés olvasható, amelyeket a vállalkozók érdekvédői is hangoztatnak. Nem szól a dolgozat azonban az elképzelések részleteiről. Nem derül ki például világosan a szövegből, hogyan lehet összeegyeztetni az alacsonyabb adóterheket a kkv-szektor állami megrendelésekkel történő dinamizálásával.

A program adóelképzelései nem térnek ki külön a tőkét, fogyasztást és munkát terhelő adókra (csak annyi biztos, hogy az élőmunkát terhelő adókat csökkentenék), nem szólnak a kulcsokról sem. Annak ellenére sem, hogy az adóreformot illetően már egy konkrét tanulmány fekszik a Versenyképességi Kerekasztal tagjai előtt. Igaz, az adóreform 2009-ben várható, a választások azonban csak 2010-ben lesznek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.