Üzleti tippek

Noteszmustra

Munkára, szórakozásra vagy tanulásra akarjuk használni a noteszgépet, amit kinéztünk? Ha nem tisztázzuk előre, mik az igényeink, bánat és bosszúság lehet az örömből.

Várható, hogy idén már a magyar piacon is több noteszgép talál gazdára, mint asztali PC. Az ok egyértelműen az árak csökkenése. Habár egy asztali gép most is jóval olcsóbb a közel azonos teljesítményű noteszgépnél, de 150–200 ezer forintot már sokan hajlandóak áldozni a hordozhatóság előnyéért.

Mire és hogyan?

Mint minden beszerzésnél, noteszgépválasztáskor is azt kell végiggondolnunk, hogy mire és hogyan akarjuk használni. Mit várunk el tőle? Egy noteszgép bővíthetősége korlátozottabb, mint az asztali PC-é, ezért nem biztos, hogy utólag a céljainknak megfelelőre tudjuk alakítani a konfigurációt.
A következő kérdésekre érdemes válaszolnunk:
– Mekkora teljesítményre van szükségünk? Csak a szokásos Office-alkalmazásokat futtatjuk, levelezünk és böngészünk, vagy nagyméretű képeket, mozgóképet akarunk szerkeszteni, videofilmeket nézni, esetleg a legújabb, háromdimenziós játékokkal is játszani akarunk?
– Munkára vagy szórakozásra, tanulásra akarjuk használni? A munkára szolgáló géptől nyilván nagyobb megbízhatóságot, meghibásodás esetén jobb garanciális szolgáltatást várunk el.
– Ha munkára használjuk a gépet, a rajta tárolt adatok védelméről kell-e speciális eszközökkel is gondoskodni?
– Csak azért veszünk noteszgépet, hogy hét végén az irodából hazavihessük, vagy otthon a kanapén is dolgozhassunk, vagy egy valóban mobil használatra alkalmas, strapabíró eszközre van szükségünk?
– Az utóbbi esetben mennyi ideig kell akkumulátorról működnie a gépnek, és mekkora súlyt tartunk elfogadhatónak? Az olcsóbb gépek műszaki leírása sokszor szemérmesen hallgat a súlyról, vagy az akkumulátor nélküli súlyt adja meg. A gép súlyához adjuk hozzá a hálózati adapter, a kábel és a táska súlyát: ennyit fogunk cipelni.

Hordozható? Strapabíró?

A legalsó árkategóriában lévő, a hipermarketekben 100–130 ezer forint között kapható gépek csak otthoni használatra és irodai alkalmazások futtatására, webböngészésre ajánlhatóak. Ezeket általában Celeron típusú processzorral, 500 MB memóriával, 80 GB merevlemezzel, DVD-íróval és LAN hálózati porttal kínálják. Súlyuk 2–3 kiló, garanciaidejük egy év, akkumulátorról 1–1,5 órán át működnek. Kialakításuk és a felhasznált anyagok minősége miatt valódi mobil használatra nem alkalmasak, inkább csak hordozhatók.
A 30–40 ezer forinttal drágábban beszerezhető, erősebb processzorral, 1–2 GB memóriával, WiFi-kapcsolattal ellátott, széles képernyőjű, „multimédia” noteszekkel már nézhetünk videofilmeket és szerkeszthetünk nagyfelbontású digitális fotókat is. VGA-vezérlőjük azonban még integrált, így 3D-s játékokhoz nem jók. A játékra alkalmas típusok ára 250–300 ezer forint, nagy teljesítményű grafikus processzorral, nagyméretű képernyővel.

Az üzleti célú gépeket elsősorban nem a teljesítmény különbözteti meg az otthoniaktól, hanem a megbízhatóság, a strapabírás és az extra szolgáltatások. Az alsó szegmensbe az irodai PC-t helyettesítő, közepes teljesítményű, masszív felépítésű, 2,5–3,5 kg közötti súlyú, viszonylag rövid akkumulátoros működési idejű, 150–200 ezer forint közötti árú gépek tartoznak. Előnyük a hordozhatóság, hét végén haza lehet vinni őket.
A strapabíró, tényleg mobil használatra alkalmas, középkategóriájú üzleti noteszgépek ára 250–350 ezer forint. Alapkövetelmény a könnyűfém merevítőkeret, ez megvédi a képernyőt és a gépházat, ha a gép leesik az asztalról. A 3–3,5 órás akkumulátoros üzemidő az optikai meghajtó helyére illeszthető pótakkumulátorral megduplázható. Ezekhez a gépekhez lehet kapni dokkolót, amely megnöveli a portok számát, és tartalmazhat egy pluszmerevlemezt is. Súlyuk 2 kg alatt marad, a garancia legalább 2 év, sok típusnál 3 évre kiterjeszthető.

Az adatvédelemhez olyan szolgáltatásokat kínálnak, mint a gyorsulásérzékelő, amely, ha működés közben leejtjük a gépet, automatikusan parkolja a merevlemez író-olvasó fejét, megelőzve az adatvesztést és a meghibásodást. Választhatunk titkosítólapkás típust, amely minden adatot automatikusan titkosítva ír a lemezre, így azokhoz akkor sem férhet hozzá más, ha ellopják a gépünket. A jelszavak megjegyzésétől pedig a beépített ujjnyomatolvasó mentesítheti a tulajdonost.

A felső kategóriájú, 350 ezer forint feletti gépek többnyire 1,2 kg alatti súlyt, hosszú, akár 8–9 órás akkumulátoros üzemidőt kínálnak, de bizonyos kompromisszumok árán. Képernyőjük például az átlagosnál kisebb méretű, merevlemezük kisebb tárolókapacitású. Olyan feladatokra használják őket, ahol teljes munkaidőben az energiahálózattól távol kell dolgozni.

Szervizgondok

A mai típusok megbízhatóak, de egy munkánkhoz szükséges noteszgépnél nem mindegy, hogy napok, hetek, esetleg hónapok alatt javítja-e meg a garanciális szerviz. Erről az adott márkánál sajnos csak baráttól vagy ismerőstől szerezhetünk hiteles információt, aki már kipróbálta a garanciális szolgáltatást.

Az előre telepített és konfigurált operációs rendszer némileg drágítja a gépet. Amennyiben az operációs rendszert nem CD-n kapjuk, hanem a merevlemez tartalmazza a telepítőkészletet, akkor a merevlemez meghibásodásakor vagy cseréje után nem biztos, hogy használható marad, hiába van licencünk az adott gépen való futtatásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik