Üzleti tippek

Minden öröm egy helyen

Az üdülőparkok egyedülálló élményeket kínálnak szingliknek, pároknak, gyerekes családoknak Európában vagy távolabb. Magyarországról ezt eddig kevesen próbálták ki.

A stresszes hónapok után zavartalan kikapcsolódásra vágyik? Kamasz fia szörfözni akar, kislánya inkább pónilovagolni? Ön a gőzfürdőben izzadna, felesége megszépülne, a nagypapa kirándulna, barátai dzsungeltúrán vennének részt, és mindezt egy helyen szeretnék élvezni? Erre szolgálnak a Center Parcok, amelyek szolgáltatásait Magyarországon a Benaco Yachting utazási iroda értékesíti. A világ több országában pedig teljes ellátást, úgynevezett all inclusive szolgáltatást kínáló más láncok szálláshelyei is megtalálhatók. Ilyen többek között a magyar utazók által is látogatott Magic Life vagy a nálunk szinte ismeretlen, Franciaországban alapított Club Mediterrannée, illetve az annál magasabb színvonalú, német kezdeményezésű Robinson.

Természeti szépségek

Amit az üdülőtelepek kínálnak


Center Parcs:
négy kategóriába sorolt létesítmények
sportolási lehetőségek
kiemelt figyelemben részesülő gyerekek

Magic Life:
all inclusive (teljes) ellátás
sportolási, szórakozási lehetőségek
egyéb, ingyenes kínálatok

A Center Parcnak hívott üdülőparkok az öreg kontinens négy országában, továbbá az Egyesült Királyságban találhatók. A szigetországban jelenleg négy működik, az ötödiket 2010-ben adják át. A stressztől megszabadulni vágyó, aktív kikapcsolódást kedvelő honfitársaink várhatóan a közelebbieket, vagyis a Hollandiában, Belgiumban, Németországban, továbbá Franciaországban lévőket keresik fel. „Mindegyik természeti szépségekben bővelkedő területen fekszik” – biztosítja őket Szentandrási Judit, a Benaco Yachting irodavezetője.
A létesítmények jelzik, kiknek ajánlják magukat. A Premiumban minden megvan, amire az üdülőknek szükségük lehet, az Active-ban elsősorban a különféle kül- és beltéri aktivitásokra helyezik a hangsúlyt, a Familyben kiemelt figyelemben részesülnek a gyerekek, míg az Easy Goval parkokban főként a természeti környezetet élvezhetjük.

A szállások színvonala megfelel a három-, négy-, illetve ötcsillagos szállodákénak. Lehet lakni faházban, villában, néhány helyen pedig négycsillagos szállodai szobában, illetve apartmanban. A villákat a minőségüknek megfelelően három, négy vagy öt madárral szimbolizálják. A legnívósabb, öt madárral jelzett villáknak saját teraszuk van kerti bútorokkal.

Érkezéskor vetett ágy fogadja a vendéget, a konyhában mosogatógép könnyíti meg a munkát. Szauna segíti a relaxálást, a szórakozást pedig a CD-lejátszóval kombinált hifiberendezés. Ezeknek 2008 januárjától házimozijuk is lesz DVD-lejátszóval.

Indiana Jones szelleme

Mindegyik parknak megvan a maga specialitása. Felfedező hangulatú embereknek javasolható a belgiumi De Vossemeren üdülőtelep, ahol Discovery Bay néven külön területet alakítottak ki hajóronccsal, függőhidakkal, kincsekkel és más meglepetésekkel. Az ottani kalandparkban az ifjú Indiana Jonesok gyakorolhatnak. A bátrak kipróbálhatják a korcsolyaarénát, fiatalos felnőtteknek lézersquash-t ajánlanak.

A Hamburgtól délnyugatra fekvő Bispinger Heide parkból felkereshetjük a Snow Dome-ot, ahol egész évben 300 méter hosszú és 100 méter széles sí-, snowboard-, illetve szánkópálya várja a sportolni vágyókat. Golfozhatunk 18 lyukú pályán, részt vehetünk vezetett kiránduláson az ottani Nemzeti Parkban, és nordic walking-túrára indulhatunk, hegyet mászhatunk, és kötélhágcsón csúszhatunk a tó felett.

Egyes parkokban teljes ellátás igényelhető, felnőtteknek fejenként és éjszakánként a négy madárral jelzett villákban 49, a magasabb kategóriájúakban 59 euróért, az ötévesnél fiatalabb csemetékért viszont nem kell fizetni. Természetesen a többi helyen se maradunk étlen-szomjan. A fő találkozóhely a Market Dome, ahol éttermek, kávézók és más vendéglátóhelyek sora, valamint shopok várják a vendégeket. Esténként élőzene szól, karaoke-bárban próbálhatjuk ki énektudásunkat, 60-as, 70-es, 80-as évekbeli partikon vehetünk részt, és van gyerekdiszkó is.

Az Aqua Mundo nem „egyszerűen” uszoda, hanem trópusi víziparadicsom egzotikus növényekkel. Az egyik létesítményben piranhákkal úszkálhatunk természetesen biztonsági üveggel elválasztva tőlük, máshol kipróbálhatjuk, milyen a búvárkodás, megint másutt óriási vadvízi csúszdán mérhetjük le bátorságunkat. A jól megérdemelt pihenés később az Aqua Sanában vár, ahol az egészség- és szépség központban kényeztetnek minket.

A Center Parcokban a legfiatalabbak kiemelt figyelemben részesülnek. A 0–12 éveseknek kültéri játszóvilágot alakítottak ki, s amíg a szülők például fitneszprogramon vesznek részt, a 4–8 évesek a Wannabe gyermekprogramokon szórakozhatnak.

Mágikus világ

A Magic Life 2004 novembere óta a World of TUI-csoport tagja. Üdülőtelepei vannak Törökországban, Görögországban, Tunéziában, Egyiptomban és Bulgáriában. A katalógusban jelzik, hogy melyik létesítmény kiknek ajánlott: családoknak, egyedülállóknak és pároknak vagy mindenkinek. Óriási aquaparkok, eseménydús programok várják a vendégeket.

Speciális szórakozási lehetőségeket kínálnak a tinédzsereknek, a kisebbek pedig a Mungo Clubokban játszhatnak. Nincs kötelező csoportos program, mint egy utazási iroda csomagajánlatában, így mindenki egyéni ízlésének megfelelően töltheti idejét. Egyszer kell fizetni, minden benne van az árban, így nyaralás közben senkit nem érhet kellemetlen meglepetés.

A különböző klubokban mintegy 200 all inclusive szolgáltatás közül választhatunk. A katalógusok minden egyes szálláshelynél külön-külön jelzik, hogy ez mit jelent.

Vadonatúj létesítmény a rodoszi Kiotari Imperial. Többek között reggeli, büféebéd, snack délben és délután, kávé és sütemények, büfévacsora, továbbá éjszakai snack, üdítőitalok, kávé és tea, helyi és import alkoholos italok, csapolt sör, folyóbor szerepel az ellátásban. A különféle sportolási lehetőségeken kívül sporttanfolyamokat szerveznek, a fitnesz- és wellness-paletta a szórakozási formákhoz hasonlóan rendkívül széles. Mindez a júliustól augusztus közepéig tartó csúcsszezonban egy hétre teljes ellátással egy háromágyas szobában, utazással együtt fejenként 206 ezer forintba került.

Ugyancsak az újdonságok közé tartozik a golf szerelmeseinek kínált csomag egyes tunéziai és törökországi, valamint a „szépségcsomag” bizonyos tunéziai, törökországi és egyiptomi nyaralóhelyeken. Egy-egy török-, illetve görögországi klubban búvárkodási lehetőség is van, és a nyaralók három görögországi klubból már ingyenesen telefonálhatnak haza, ha nagyon tudni szeretnék, mi újság a cégnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik