Üzleti tippek

Emberi jogot sért az új HR-es „csodafegyver”

Új találmány segítene a HR-szakembereknek a kiválasztásban, amely egyszerűen leolvasná a jelöltek arcáról a személyiségüket. A termék tudományos megalapozottsága és etikussága erősen kérdéses.

Arcról olvassa le a személyiséget az új találmány – hangzott el ma sajtótájékoztatón a FaceReading Kft. bejelentése. Az arcelemzés 2500 éves tudománya szoftveres segítséggel (az előadás kulcsszavai voltak: gépi látás, mesterséges intelligencia) képes arra, hogy az ember arcáról leolvassa a személyiséget – állították a cég képviselői.

Tudományosan jellemzett népcsoportok?

Az FN felvetésére, hogy a pszichológia még nincs 150 éves, s hogy vajon ez a 2500 éves „tudomány” megfelel-e a tudományosság alapvető kritériumainak (kísérleti módszer, ellenőrizhetőség, stb.), nem sikerült érdemi választ kapni. Nagy Judit pszichológus annyit mondott: megfigyeléseken alapszik, mi tudománynak tekintjük.

Az FN másik felvetésére (ha az arcokról következethetünk a személyes tulajdonságokra, akkor ezek szerint a rasszok hasonló arcjegyeiből következtethetünk „tudományosan” a rasszok tulajdonságaira). Nagy Judit közölte: a rasszokba nem menne bele, de népcsoportoknál igenis megállapíthatók közös tulajdonságok. Több fölvetésre nem volt módja az FN-nek a tájékoztatón.

(Szubjektív közbevetés: a sorok írója fölhívja a figyelmet, az ilyen típusú elméletek – a frenológiával, ,„koponyatannal”, s társaival egyetemben veszélyesek, tudománytalanok és kártékonyak – a társadalmi hatásai meg több, mint veszélyesek.)

Auralátás, feng shui

Terjednek a technikai, illetve az ezoterikus irányzatok a HR szakmán belül – mondta Jáhny Ákos, az Aralco kft. HR vezetője az FN megkeresésére. Az auralátás, a feng shui –amelynek nem csak a lakberendezésben lehet szerepe -, a grafológia, a horoszkóp olyan kiválasztási eszközök, amelyeket a HR szakemberek egy része komolyan vesz. Nincs is ezzel olyan nagy baj Jáhny Ákos szerint, ha a kiválasztási döntést döntően nem ezek az eszközök határozzák meg, hanem esetleg csak megerősítésül szolgálnak.

Nagyobb baj, ha ezek a módszerek arra szolgálnak, hogy időt spóroljanak meg, a személyes interjúk számának rovására, ugyanis a jelölt személyes megismerését ezek a módszerek nem pótolják. A szakember szerint ezek a típusú módszerek – a pszichológiai tesztekkel egyetemben – azért terjednek, hogy takarékoskodni lehessen a képzett HR szakemberek munkaóráival, magyarul: olcsóbb legyen a kiválasztás.

A jogvédő betiltaná

A szakember szkeptikus azt illetően, hogy készíthető olyan gép, amely leolvassa a jelölt arcáról a személyiségét. Ám ha készíthető is, a HR szakember szerint használata etikai kérdéseket vethet föl abban az esetben is, ha a használatához a jelölt beleegyezést adja, hiszen a munkavállaló a munkaadóhoz képest jellemzően kiszolgáltatottabb helyzetben van.

Baltay Levente, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje szerint az ilyen vizsgálatokat egyszerűen be kellene tiltani, nem férnek össze ugyanis a személyes szabadságjogokkal. Ha egy ilyen gépezettel átvilágítják a személyiséget, akkor sérül az adatok kezelésének célhoz kötöttségi elve, hiszen aligha kell a teljes személyiséget ismerni a jelölt alkalmasságának eldöntéséhez. Az ilyen vizsgálat az ügyvéd szerint jogsértő akkor is, ha a pályázó beleegyezését adta, illetve ha az adatok megbízhatósága egyébként kérdéses.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik