Üzleti tippek

Nyáron optimistábbak voltak a kisvállalatok

A kis cégek vezetői nyáron optimistábbak voltak, bár akkor sem voltak derűlátóknak nevezhetők - derül ki az Ecostat november hónapot boncolgató elemzéséből.

Az Ecostat kis- és középvállalati (kkv) konjunktúra-indexe 2007 novemberében 87,6 százalék, valamivel elmarad a július óta mért viszonylag magas értékektől.

A kis- és középvállalati szektor saját vállalkozása helyzetét jóval negatívabban értékeli, mint a nemzetgazdaság esélyeit.

Saját vállalkozásuk kilátásait borúlátóan értékelik a cégek, 45 százalékuk rövid távon romlónak ítéli gazdasági lehetőségeit. Az optimista vállalatok aránya 21 százalék.

Nem bővítenek

Novemberben a saját lehetőségekről szóló prognózissal egyezően majdnem felére csökkent azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek tevékenységük rövid távú bővülésével számolnak. A bővítés mértékére vonatkozó előrejelzés sem kedvező, rendkívül alacsony a dinamikus működést feltételező vállalkozások aránya.

A következő egy évben a kkv szektor egyharmada számol a működését veszélyeztető verseny erősödésével. Új tőkeerős versenytárs megjelenését a cégek 35 százaléka valószínűsíti.
A beszállítói lehetőségek megítélése fokozatosan romlik, novemberben mindössze a cégek 18 százaléka reménykedik a nagyvállalatokkal való együttműködés lehetőségében.

A kis- és középvállalatok termelési feltételeikre vonatkozó fél éves előrejelzése borúlátóbb, mint az előző hónapokban volt. Mind a belföldi értékesítésre, mind az exportra vonatkozó kilátások romlottak a cégek megítélésében.

Romlott a likviditás

A hazai vállalkozások 49 százaléka szerint likviditási helyzete érdemben nem fog változni. Októberhez viszonyítva 22 százalékról 37 százalékra emelkedett a pénzügyi nehézségek kialakulásával számoló cégek aránya.

A kis- és középvállalatok beruházási aktivitása a gazdálkodásukat érintő változásokkal összefüggésben széles sávban ingadozik, s ez meglehetős bizonytalanságot jelez. 2007-ben a termelő ágazatok fejlesztési aktivitása kismértékben javul.

Novemberben a hazai vállalkozások beruházási hajlandóságát összegző mutató 73,3 százalék, magasabb az októberi értéknél. Az indexekből kirajzolódó tendencia ezzel mérsékelten emelkedőre váltott. A beruházások megvalósításához hitelt igénylő cégek aránya kiemelkedő, 91 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik