Üzleti tippek

Példátlan büntetést kapott az OTP

Nem változatott hitelkártyáit népszerűsítő, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas hirdetésein OTP Bank, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 200 millió forintos, mindez idáig példátlan bírságot rótt ki a visszaesőnek számító pénzintézetre. Az OTP szerint a büntetés megalapozatlan és fellebbezést nyújtanak be.

Amiért büntetnek

A GVH az alábbiak nem elég egyértelmű kommunikálása miatt bünteti a bankokat:
A hitelkártya használatánál a kamatmentesség kizárólag a kártyával történő vásárlásokra vonatkozik, készpénzfelvételre nem.
A kamatmen-tességhez a teljes tartozás fizetési határidőig történő megfizetése szükséges.
Az „akár x napig kamatmentes” ígéret megítéléséhez annak ismerete is szükséges, hogy az x nap csak akkor teljesül, ha az elszámolási időszak első napján történik meg a vásárlási tranzakció.

A GVH először 2006 tavaszán indított eljárást az OTP Bank ellen, mivel azt feltételezte, hogy a bank 2003 októberétől kezdve nem megfelelő tájékoztatást ad ügyfeleinek arról, hogy milyen feltételekkel használhatják kamatmentesen hitelkártyájukat. A vizsgálat lefolytatását követően a GVH 2006. szeptemberének végén 100 millió forintos bírságot rótt ki az OTP-re.

Az elmarasztaló GVH határozat ellenére az OTP nem változtatott a fogyasztókat megtévesztő gyakorlatán, ezért a versenyhatóság idén júliusában úgy döntött, hogy ismét eljárást indít a pénzintézet ellen. Ennek eredményeként büntették most a bankot, amivel azonban az OTP nem ért egyet, és bírósághoz fog fordulni jogorvoslatért – reagált a FigyelőNetnek a bank a GVH-határozatra. A Vesrenyhivatal egyébként más bankoknál is folytat vizsgálatot a hitelkártyák kapcsán.

Meg sem kottyan nekik?

A bírság összegének meghatározásakor a versenyhatóság súlyosító körülményként értékelte, hogy az OTP a hitelkártyákkal kapcsolatos, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartása miatt már kapott bírságot és ezen kívül korábban még háromszor marasztalta el fogyasztók megtévesztése miatt.

Hogy el tudjuk helyezni a jogsértés miatti 200 millió forint bírság mértékét, számoltunk egy kicsit. Az OTP Bank harmadik negyedéves jelentése alapján a társaság adózás utáni eredménye 56 milliárd forint volt. Ez napi szintre lebontva 620 millió nyereséget jelent, vagyis a mostani büntetés a bank napi profitjának „mindössze” harmada.

Az OTP Bank úgy reagált; nem fogadja el a GVH határozatát, az írásos változat kézhezvételét követően jogorvoslatért bírósághoz fordul. Az OTP Bank azon a jogi-szakmai állásponton van, hogy a GVH érvelése megalapozatlan, ellentétes az uniós gyakorlattal, eljárása és a bírság összege teljesen indokolatlan mind a megállapított jogsértésre, mind a GVH korábbi gyakorlatára figyelemmel.

Vizsgálatsorozat indult

Az OTP elleni versenyfelügyeleti eljárás során derült ki, hogy a pénzintézetek széles körben alkalmazzák a megtévesztő hirdetéseket, ezért a versenyhatóság ügy döntött, hogy piactisztítási célú vizsgálatsorozatot indít a fogyasztókat megtévesztő hitelkártya hirdetések visszaszorítása érdekében.

A vizsgálatsorozat során a GVH eljárás alá vonta a Cetelem Bankot is, mert úgy ítélte meg, hogy ez a pénzintézet sem ad megfelelő tájékoztatást ügyfeleinek hitelkártyáival kapcsolatban. A jogsértés miatt a Cetelem Banknak 8 millió forint bírságot kell fizetnie.

Eddig a most lezártakon túl a K&H 15 millió, a Citibank 20 millió forintos, az Erste Bank 2 millió a Raiffeisen Bank 9 millió, a Budapest Bank pedig 12 millió forint bírságot fizetett. A GVH piactisztító vizsgálatsorozata tovább folytatódik, azonban a versenyhatóság a területen szerzett eddigi tapasztalatai alapján okkal feltételezi, hogy a bankok a jövőbeni gyakorlatukban tekintettel lesznek a döntéseiben megfogalmazott elvárásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik