Üzleti tippek

Van esélyünk a globális versenyben

Hat olyan termelőágazat van az Európai Unióban, amelyek globálisan versenyképesek, s ezek a szektorok hazánkban is növekednek.

A hat legversenyképesebb termelőszektor az Európai Unióban: gyógyszeripar, gépek és berendezések gyártása, repülőgép- és űrtechnika, a nem fémes ásványi anyagok gyártása (például: gránit, márvány), a nyomdaipar és a kiadás, illetve a tudományos műszerek gyártása – derül ki az Európai Bizottság legújabb tanulmányából. A ranglista alján foglal helyet például a rádió- és televíziókészülékek gyártása, a textilipar, az irodagépgyártás.

Újra együtt a finnekkel

A tanulmány mindezt az uniós export statisztikáiból vezette le. A hat vezető szektor adja az unió exportjának 34 százalékát.

A versenyképesség szempontjából előnyös ipari szerkezet van a tanulmány szerint Finnországban, Írországban, Luxemburgban, Svédországban és Magyarországon is – s ezekben az országokban a versenyképes (azaz fokozottan exportképes) szektorok növekedése is átlag fölötti.

Bajban a többiek

A többi uniós országnál nem ennyire jó a helyzet: Olaszországban és a Cseh Köztársaságban az ipar szerkezete s a versenyképes szektorok helyzete is kedvezőtlen. Szlovákiában (s még például Ausztriában, Dániában, Lengyelországban) a versenyképes szektorok a gazdasági növekedés fontos tényezői, viszont kedvezőtlen a gazdaság egészének az összetétele a globális versenyképesség szempontjából.

Belgium, Németország, Franciaország gazdaságának szerkezete viszont előnyös, a versenyképes szektorok mégsem segítik az országok gazdasági növekedését – állapítja meg a tanulmány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik