Üzleti tippek

Vállalkozói Akadémia 2.0

Webkettes módszerekkel indul nonprofit képzés vállalkozóknak. A fő cél: megtanulni jó üzleti tervet írni.

A Cisco Magyarország és a CEU Business School együttműködésében, a ValDeal Innovációs Zrt. támogatásával megkezdte működését a Cisco Vállalkozási Akadémia.

Rögzítik a jó ötleteket

A tréning egyelőre “teszt üzemmódban” működik, a résztvevő vállalkozók visszajelzései alapján még alakítanak a kurzuson. A képzés nonprofit jellegű, s a szervezők ígéretei szerint résztvevőknek a tanfolyam önköltségét sem kell kifizetniük – ám hogy konkrétan mennyi is lesz a tandíj, egyelőre nem derült ki.

A 40 órás tanfolyam fő célja, hogy a vállalkozók megtanulják, hogyan kell üzleti tervet írni. Maga a vizsga is egy üzleti terv elkészítése és előadása.

A tananyagot, és a tréning online hátterét (e-learning rendszerét) a Cisco biztosítja. Az oktatás érdekessége, hogy a tananyagot nem pusztán el lehet sajátítani, hanem hozzá is lehet tenni. A jó ötleteket rögzítik, s hozzáférhetővé teszik a tanfolyam hallgatói számára, az interneten oly sikeres Wikipedia filozófiája mentén. Az oktatási anyag egyelőre angol nyelvű, a későbbiekben tervezik magyarra fordítani. A kurzus óráinak nyelve viszont magyar.

A képzések értelme

Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár statisztikákkal igyekezett bizonyítani a képzések értelmét: az új vállalkozások több, mint a fele öt éven belül elbukik, 2005-ben a megszűnt és működő vállalkozások aránya 11 százalék volt.

Hajdú Péter, a Cisco regionális üzletfejlesztési igazgatója az FN kérdésére elmondta: hosszú távon több ezer vállalkozót kívánnak kiképezni. A sorok írójának újabb kukacoskodó kérdésére (mire megy a vállalkozó a jó üzleti tervvel, ha a bankok a tervszámok helyett inkább arra ügyelnek, hogy a hitel többszörösére fedezetük legyen) a szakember kifejtette: a jó üzleti terv segíthet a kockázatitőke-alapok kasszáit is megnyitni, s bízik abban, hogy a kereskedelmi bankok majd segítik a tanfolyamon végzetteket.

Az akadémia programjára a “teszt üzemmód” vége után a CEU Business School honlapján keresztül lehet jelentkezni. A szervezők túljelentkezésre számítanak, a szűrést felvételi beszélgetésekkel végzik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik