Üzleti tippek

Kimaradnak a kisvállalkozások a támogatásokból

admin
admin

2007. 11. 27. 17:11

A sokszor nem életszerű pályázati feltételek leginkább a mikro- és kisvállalkozások elől zárják el a támogatásokat- mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

2007 elején a pályázatok kiírói azt vetítették előre, hogy a rászorult térségek és a kisvállalkozások lesznek a fő kedvezményezettek, a pályázati rendszer pedig egyszerűbb és gyorsabb lesz – emlékeztet az MKIK ma kiadott közleménye.

Könnyítések

A kamara elismeri, hogy történtek könnyítések: a normatív alapú támogatásnál a kis értékű (1-5 millió forintos) támogatásoknál: csak a jogosultságot vizsgálják, egyszerűsített (adatlap jellegű) igénylőlapot használnak; a biztosítéki feltételek kedvezőbbek; az államigazgatási igazolásokat nem a pályázónak kell beszereznie; az igényléshez nem kell hiteles okiratokat csatolni, ezeket csak az adott pályázat nyerteseinek kell benyújtaniuk.

Az intézkedések pozitív hatása azonban a kamara szerint eltörpül ahhoz képest, amit az eljárási szabályok, a rugalmatlan pályázati feltételek jelentenek a pályázók, különösen a kisvállalkozások mindennapi életében.

Merev szabályozás

A vállalkozások lényegében szűk köre jut vissza nem térítendő fejlesztési forrásokhoz. A merev szabályozás, a sokszor nem életszerű pályázati feltételek leginkább a mikro- és kisvállalkozások elől zárják el a támogatásokat. Kevesebb, de átlátható, a vállalkozások igényeihez „testre szabott”, komplex programok indítása célravezetőbb lenne – vélik a kamaránál.


Molnárka Gábor pályázati tanácsadó, az FN pályázatokról szóló blogjának szerzője elmondta: az MKIK kritikájának egy részével egyetért. Gondok vannak a tájékoztatással, lassan születnek a döntések. A tanácsadó szerint ugyanakkor egyszerűsödtek a pályázati kiírások szövegei. A kevesebb, általánosabb témájú pályázatok meg oda vezetnének, hogy a vállalkozók találomra pályáznának, a bírálókra bízva, beleférnek-e az adott célkitűzésbe.

Nem az a baj, hogy bizonyos feltételekhez kötik már a pályázatok benyújtását, hanem inkább az, hogy a pályázati kiírások benyújtási időszaka nagyon rövid – vélte a tanácsadó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.