Üzleti tippek

Felturbózzák a mobil-szélessávot

Jelentősen fellendülhet a mobil-szélessáv hazai terjedése a következő két évben. A T-Mobile és a Pannon a mobilkoncessziók meghosszabbításáért cserébe 40 milliárd forintnyi többletberuházást vállalt.

Újabb lendületet ad a mobil-szélessáv magyarországi terjedésének a két vezető hazai mobilcég és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) között november közepén létrejött megállapodás. Ennek értelmében a Magyar Telekom Nyrt. mobilszolgáltató üzletága, a T-Mobile és a Pannon a jövőre lejáró 900 MHz-es GSM-frekvenciákat további hét és fél évig használhatja.

Mobilvállalások

A két mobiltársaság a hagyományos hangszolgáltatáshoz elengedhetetlen koncesszió meghosszabbításáért vállalta, hogy még az idén nettó tíz-tíz milliárd forintot fizet az államnak, illetve a következő két évben az előre tervezett fejlesztéseiken túl nettó 20-20 milliárdos többletberuházást valósítanak meg. A beruházások révén Magyarország területének 90 százalékán, illetve a lakosság 98 százaléka számára válik hozzáférhetővé a mobil-szélessáv, s 2010-re minden ötezer fő feletti településen kiépül a legalább egy megabit/s letöltési sebességű mobilnet. A fejlesztésekhez a vállalatok nem vehetnek igénybe társaságiadó-kedvezményt, illetve sem uniós, sem hazai központi forrásokból nem részesedhetnek.

Magyarországon jelenleg 16 százalékos a széles sávú internetpenetráció; ebből a vezetékes 12 százalékot jelent – 7 százalékban ADSL-, 5 százalékban kábelmodemes felhasználók –, a vezeték nélküli hozzáférések jelenleg négy százalékot képviselnek, s ebbe a mobilon kívül beletartoznak a helyi hálózatok (wifi) is.

A legnagyobb hazai telekommunikációs cég, a T-Mobile mobil-szélessávú szolgáltatása jelenleg a hazai lakosság 47 százalékát éri el száz településen, s ez a társaság tervei szerint év végére 50 százalékra nő. A gyors mobilnetezést lehetővé tevő 3G HSDPA hálózaton keresztül bonyolódó adatforgalom a tavalyi közel háromszorosára nőtt, és jelenleg a teljes előfizetői adatforgalom négyötödét adja. A mobilinternet terjedéséhez a lefedettség fokozatos növelése mellett nagymértékben hozzájárul a csomagokban foglalt lenetezhető adatmennyiség bővülése, amely a T-Mobile egyik csomagja esetében a márciusi 300 MB-ról 5 GB-ra nőtt, változatlan áron.

A novemberi koncesszióhosszabbításban érintett másik mobilszolgáltató, a Pannon 81 településen a lakosság 45 százaléka számára kínál mobil-szélessávú csomagokat. De gyorsan bővül a harmadik mobilcég, a Vodafone lefedettsége is, amely november elejétől Székesfehérvárra és Szombathelyre, illetve a környékükre is kiterjesztette HSDPA-szolgáltatását.

Akciókkal hívnak

Tudta-e?



Két módja is van a mobil-szélessávú netezésnek: vagy a meglévő (GSM-) kártyához kapcsol egy netes előfizetést, vagy kizárólag adatforgalomra használható külön előfizetést vásárol USB modemmel, esetleg PCI-vagy PCMCIA-kártyával.

Az első nagy mobilnetes boomot a nyáron élhették át a hazai felhasználók, de a karácsonyi időszakot kihasználva a szolgáltatók újabb akciókat hirdetnek. A T-Mobile november elejétől, míg a Pannon november 12-től hirdette meg új akcióját. Lapzártánkig a harmadik számú hazai mobilszolgáltató ajánlataiban ugyan még nem jelentek meg az új kedvezmények, de szinte biztos, hogy a Vodafone sem vár sokáig akciós ajánlataival.

Ha végül úgy döntünk, kipróbáljuk valamelyik kedvezményt, nem árt tudni, hogy mire lehet használni a harmadik generációs HSDPA-s hozzáféréseket. Az interneten böngészni, illetve leveleket olvasni a hagyományos hálózatokon is lehet (EDGE- vagy GPRS-előfizetésekkel), de a gyors mobilnettel a Skype internetes telefon is zökkenőmentesen használható, illetve a Joost Tv interneten keresztül továbbított műsorát is közel olyan minőségben lehet élvezni, mint a hasonló képességű vezetékes kapcsolatok esetében.

A mobilnet napjainkra versenyképes alternatívája lett a hagyományos széles sávú hozzáféréseknek, különösen akkor, ha valaki albérletben lakik, és gyakran költözik, hiszen a hagyományos hozzáférések átkötése hat napig is eltarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik