Üzleti tippek

Adóbírsághoz vezet a rosszul adott ajándék

Mulasztási bírság és a kamatos kamattal megterhelt járulékhiány megfizetéséhez vezethet, ha a vállalkozó bármire beváltható utalványokat ad dolgozóinak.

Az étkezési hozzájárulás adómentes értékhatára a hideg élelmiszer esetében 6 ezer, a meleg étel esetében 12 ezer forintra emelkedik jövőre. A kedvező változás ráirányíthatja a cégvezetők figyelmét az utalványokban történő adómentes juttatásokra. A piaci verseny hatására egyes cégek olyan utalványokat is kínálnak a cégeknek, amelyek a termékek igen széles körére érvényesek.

Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers (PwC) szakértője arra hívta föl a figyelmet, hogy a jogszabály szerint az utalvány csak termékek, szolgáltatások meghatározott körére lehet érvényes. Ezért vélhetően egy ellenőrzés során nem tekinti majd az adóhatóság utalványoknak azokat a készpénz-helyettesítőket, amelyek gyakorlatilag bármire beválthatók. Ennek következménye pedig a mulasztási bírság és a kamatos kamattal megterhelt járulékhiány megfizetése lehet.

Jövőre is lehet adó- és járulékmentesen évente három alkalommal 6 550 Ft értékben (összesen 19 650 Ft személyenként) ajándékutalványt adni. Az adómentes összeg a dolgozók közeli hozzátartozóinak is adható, ha a munkavállalóval közös háztartásban élnek.

Az utalványokat forgalmazó cégek által „adóoptimalizáló eszközként” is hirdetett lehetőséget azonban csak óvatosan érdemes alkalmazni. A szakember ugyanis arra figyelmeztet: az ajándékozásnak eseményhez kell kapcsolódnia, s nem lehet például teljesítményhez kötött. Az adómentes juttatási határ éves, 400 ezer forintos összegébe a családtagoknak adott ajándékutalványok is beleszámítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik