Üzleti tippek

Adóbírsághoz vezet a rosszul adott ajándék

admin
admin

2007. 11. 19. 15:15

Mulasztási bírság és a kamatos kamattal megterhelt járulékhiány megfizetéséhez vezethet, ha a vállalkozó bármire beváltható utalványokat ad dolgozóinak.

Az étkezési hozzájárulás adómentes értékhatára a hideg élelmiszer esetében 6 ezer, a meleg étel esetében 12 ezer forintra emelkedik jövőre. A kedvező változás ráirányíthatja a cégvezetők figyelmét az utalványokban történő adómentes juttatásokra. A piaci verseny hatására egyes cégek olyan utalványokat is kínálnak a cégeknek, amelyek a termékek igen széles körére érvényesek.

Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers (PwC) szakértője arra hívta föl a figyelmet, hogy a jogszabály szerint az utalvány csak termékek, szolgáltatások meghatározott körére lehet érvényes. Ezért vélhetően egy ellenőrzés során nem tekinti majd az adóhatóság utalványoknak azokat a készpénz-helyettesítőket, amelyek gyakorlatilag bármire beválthatók. Ennek következménye pedig a mulasztási bírság és a kamatos kamattal megterhelt járulékhiány megfizetése lehet.

Jövőre is lehet adó- és járulékmentesen évente három alkalommal 6 550 Ft értékben (összesen 19 650 Ft személyenként) ajándékutalványt adni. Az adómentes összeg a dolgozók közeli hozzátartozóinak is adható, ha a munkavállalóval közös háztartásban élnek.

Az utalványokat forgalmazó cégek által „adóoptimalizáló eszközként” is hirdetett lehetőséget azonban csak óvatosan érdemes alkalmazni. A szakember ugyanis arra figyelmeztet: az ajándékozásnak eseményhez kell kapcsolódnia, s nem lehet például teljesítményhez kötött. Az adómentes juttatási határ éves, 400 ezer forintos összegébe a családtagoknak adott ajándékutalványok is beleszámítanak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.