Üzleti tippek

Vesztett a Magyar Nemzet és a Hír TV Veres fiai ellen

admin
admin

2007. 11. 16. 10:29

Első fokon helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet és a Hír TV-t a Fővárosi Bíróság, mert valótlanságot állítottak, illetve hamis színben tüntették fel a valóságot Veres János pénzügyminiszter fiai és egy nyírbátori büféssel kialakult vitáról.

Első fokon pert nyertek a Magyar Nemzet és a lap online szerkesztősége, valamint a Hír Televízió Zrt. által működtetett Hír TV ellen Veres János pénzügyminiszter fiai; nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság helyreigazításra kötelezte a sajtóorgánumokat a valótlan állítások miatt – közölte Veres Gábor és Veres Tamás ügyvédje pénteken az MTI-vel.

Veres Gábor és Veres Tamás – – a pénzügyi tárca vezetőjének gyermekei – azért indítottak sajtó-helyreigazítási pert a Magyar Nemzet és internetes szerkesztősége, valamint a Hír TV ellen, mert valótlanságot állítottak, illetve hamis színben tüntették fel a valóságot egy nyírbátori büféssel kialakult vitájukban – áll Győrfi Attila írásos közleményében.

A tájékoztatás szerint a bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében csütörtökön megállapította a jogsértéseket, és helyreigazításra kötelezte a sajtóorgánumokat, meghatározva annak pontos szövegét is.

A Fővárosi Bíróság végzése szerint a Magyar Nemzet valótlanul állította, hogy a pénzügyminiszter fiai a nyírbátori Azfeszt fesztivál szervezése során zsarolást követtek volna el, s hogy egyikük 2006-ban egyetértőleg végignézte volna egy helyi büfés bántalmazását.

Hamis látszatot keltett a lap azzal az állításával, hogy a szervezők által a büféstől a folyamatos nyitva tartásért kért 300 ezer forint mintegy védelmi pénzt jelentett volna. Az elsőfokú ítélet alapján a szervezők álláspontja – mely szerint a rendezvény ideje alatti folyamatos nyitva tartás csak külön díj fizetése mellett lett volna lehetséges – nem volt jogszerűtlen.

A Magyar Nemzet online szerkesztősége – áll az ügyvéd ítéletismertető dokumentumában – ugyancsak valótlanul állította, hogy a Veres fiúk „maffiózóként” megfenyegették volna a büfést, és erőszak alkalmazását helyezték volna kilátásba. Az internetes sajtóorgánum azt a hamis látszatot keltette, hogy a kialakult üzleti vita jogilag önbíráskodásnak vagy zsarolásnak minősülne, illetve hogy Veres Tamás jelenlétében fojtogatás történt volna.

A bíróság a Hír TV-t kötelező helyreigazításában megállapította – írta az ügyvéd –, hogy a televízió augusztus 17-ei adásában hamis színben tüntette fel a valóságot azzal az állítással, mely szerint Veres Gábor a fesztivál szervezése során úgynevezett védelmi pénzt kért volna egy vállalkozótól.

A Veres fiúk, a nyírbátori Azfeszt fesztivál szervezői és a büfés között az idén júniusban robbant ki az üzleti vita, ugyanis – hasonlóan a többi nyírbátori kulturális rendezvény szervezőihez – pénzt kértek az árusítási lehetőségért a fesztivál idejére. A büfés nem akart fizetni, nyitvatartási szerződésére hivatkozott, amelyről később megállapították a hatóságok, hogy az érvénytelen volt.

A pénzkérésről rejtett kamerás felvétel készült, amelyet a Hír TV-ben bemutattak, s az ügyről többször írtak az országos napilapok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.