Üzleti tippek

Kismértékben javult a kkv konjunktúra-index

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 2007 októberében 94,8 százalék, az utóbbi négy hónapban alig változott, szeptember óta kismértékben javult. Az idei havi mutatók fokozatosan emelkedő trendvonala az üzleti bizalom mérsékelt és kiegyensúlyozott erősödését jelzi.

Októberben a kis- és középvállalati szektor rövid távon valamivel derűlátóbban ítéli meg saját gazdasági lehetőségeit, mint a nemzetgazdaság esélyeit. Az utolsó negyedévi stabil üzleti várakozásokhoz képest javult a cégek saját kilátásaira vonatkozó prognózisa, egy éves visszatekintésben maximumára emelkedett az optimista várakozások aránya.

A kis- és középvállalati szektor pénzügyi helyzetét kedvezőtlenül érintette, s jelenleg is negatívan befolyásolja a működési terhek, a közvetlen költségek növekedése. Egy éve a cégek szigorú takarékossági intézkedések meghozatalára kényszerültek. Ennek két negatív következménye a fejlesztések elhalasztása, illetve a foglalkoztatási mutatók romlása.

2008 áprilisáig a hazai vállalatok 59 százaléka likviditása változatlanságát feltételezi, pénzügyi helyzete rosszabbodásától 22 százalékuk tart. Anyagi helyzetében javulásra lát esélyt a szektor vállalkozásainak 19 százaléka.
Az előre nem tervezhető finanszírozási feszültségek enyhítésére a legtöbb cég fejlesztései elhalasztásához folyamodna. Ennél valamivel szűkebb kör banki hitel igénybevételével hidalná át pénzügyi nehézségeit.

A hazai kis-és középvállalkozások a gazdasági nehézségek jelentkezése óta, több mint egy éve alig növelik kapacitásaikat, az elmúlt 12 hónapban kevés új beruházást indítottak. A 2007 második negyedévében nyilvánosságra hozott adatok szerint a vállalkozások körében a fejlesztések élénkülnek. Ezt a folyamatot erősítik az év második felétől növekvő mértékben érkező uniós támogatások is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik