Üzleti tippek

Az ingyenes hívás is adóköteles

Az ingyenes magáncélú hívások számát kell beszorozni a "piaci árral", s megfizetni utána a járulékokat, vagy a végszámla húsz százaléka után.

Egyre több telefonszolgáltatónál nyílt lehetőség alapdíj fejében ingyenes telefonálásra. Minthogy így a dolgozók magáncélú hívásai ingyenes voltak, ezért a munkaadók nem fizettek járulékokat a „juttatás” után.

Nem így lesz ez viszont jövőre: a magáncélú hívásokat ki kell majd gyűjteni, s beszorozni a „piaci árral” – derült ki tegnap a PricewaterhouseCoopers (PwC) „Adóváltozások a gyakorlatban 2008″ című konferenciáján. Az így kapott összeg személyi jövedelemadó (szja) köteles, ezért be kell fizetni utána a munkaadónak a járulékokat.

Ha nem változtattak volna a szabályozáson, akkor valójában lemondtak volna a magáncélú telefonhasználat adóztatásáról – mondta magyarázóan Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium (PM) szakállamtitkára a teremben ülő vállalkozók felzúdulását hallva. Ha a vállalkozás nem vállalja a magáncélú hívások kigyűjtését, akkor a számlaérték (az alapdíj, vagy átalányár) húsz százaléka után kell a járulékokat megfizetne.

Aligha lesz vállalkozás, amelyek bevállalja a magáncélú hívások gyűjtését, s emellett még a “piaci ár” meghatározásának kockázatát, marad tehát a díj húsz százaléka utáni járulékteher – vélte a PwC szakembere a konferencia szja workshopján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik