Üzleti tippek

Ötmilliárdot hozott egy patika

A személyi jövedelemadó (szja) alá tartozó összevont jövedelmek átlagos adóterhe 2006-ban 18,8 százalékra mérséklődött az előző évi 18,9 százalékról – közölte az APEH. A Hírszerző szerint a száz legnagyobb bevételű egyéni vállalkozó között teherszállítók, építőanyag- és autókereskedők, gyógyszer- és vegyeskereskedők vannak.

A munkaviszonyból származó egy főre jutó átlagos bérjövedelem tavaly 7,2 százalékkal emelkedett, és megközelítette a havi 140 ezer, éves szinten az 1 millió 677 ezer forintot. A tavaly realizált legnagyobb összevont jövedelem 2,984 milliárd forint volt, egyben ennek tulajdonosa dicsekedhet a tavalyi legnagyobb munkaviszonyból származó jövedelemmel is, amely megközelítette az 1,3 milliárd forintot – idézi Szikora Jánost, az APEH elnökét az MTI.

Patikus vezeti a százas listát

A Hírszerző információi szerint az egyéni vállalkozók 43,3 százalék zárta nyereséggel a 2006-os évet, a veszteséges és nulla eredményt elérők aránya kis mértékben ugyan, de csökkent 2005-höz képest. A top 100-as listát egy patikus vezeti, aki 5,2 milliárd forint éves bevételt ért el 2006-ban. Az ellenzéki politikusok vagyonosodási vizsgálatait firtató kérdésekre Szikora János elmondta: nem létezik a vizsgálandóknak az a listája, amely a sajtóhírek szerint a Pénzügyminisztériumtól került az APEH-hez.

Az adótitok tiltja, hogy vizsgálandó személyekről felvilágosítást adjanak, ő maga sem ismeri, hogy kiket ellenőriznek. Hozzátette, ha valóban folynak vizsgálatok a sajtóban megjelent személyek kapcsán, akkor őket nyilván azért választotta ki az APEH, mert valami eltérést találtak.

Négymillió bevallás

A tavalyi évről 4 millió 414 ezer magánszemély szja bevallása érkezett az adóhatósághoz – írja az MTI. Az előző évinél közel 980 ezerrel többen éltek az önbevallás lehetőségével, miközben a munkáltatón keresztül elszámolók száma közel ennyivel csökkent. Az önálló tevékenységből származó jövedelem közel 212 milliárd, az egyéb jogcímen szerzett jövedelmek 146,5 milliárd forintot tettek ki.

Az szja bevallásokban tavaly összesen 399 milliárd forintnyi kedvezményt számoltak el az adóalanyok, 16 milliárd forinttal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A minimálbéren foglalkoztatottak száma jelentősen, 204 ezerrel csökkent. Kétmillió forint feletti összevont jövedelmet az adózók 22,6 százaléka ért el, ők vallották be az összevont jövedelem 57,1 százalékát és a személyi jövedelemadó kötelezettség 78,9 százalékát.

Az adózók a tavalyi évre összességében 7686 milliárd forint jövedelmet vallottak be, az összevont jövedelmek közel 9,7 százalékkal (613 milliárd forinttal), a külön adózók 16,2 százalékkal (104 milliárd forinttal) haladják meg az előző évit. Az összes jövedelem adóvonzata tavaly 1.456 milliárd forint volt, 134 milliárd forinttal több az előző évinél.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.