Üzleti tippek

Kínában bezártak egy illegális újságot

A kínai rendőrség bezárta egy illegális újság szerkesztőségét, és álhírek terjesztése miatt letartóztatta a lap elnökét, egyben vezető tudósítóját és könyvvizsgálóját.

A Social News című újságnak nem volt terjesztési engedélye a szárazföldi Kínában, és hamis adatokat szolgáltatott a hatóságoknak hongkongi bejegyzéséről – jelentette vasárnap az Új Kína hírügynökség a kormány sajtóhivatalára hivatkozva.

A hatóságok figyelmét akkor keltette fel a már két éve működő újság, amikor bírói részrehajlásról kezdett cikkezni egy északkelet-kínai városban folyó perben. A „megalapozatlan” tudósításokat a lap elnöke, a 39 éves Kao Jang (Gao Yang) jegyezte, aki a helyi rendőrség szerint tekintélyes összeget kapott az egyik peres féltől a cikkekért és egy nem engedélyezett médiaesemény megszervezéséért a bíróság épülete előtt.

A Social News vezető tudósítójaként dolgozó Kaónak érettségije sem volt: mindössze három évet végzett a középiskolában, mielőtt 2004-ben Pekingbe utazott szerencsét próbálni. A lap letartóztatott könyvvizsgálója, Ho Kuijing a „szeretője” volt – olvasható a hírügynökségi beszámolóban.

A sajtót szigorúan ellenőrző kínai hatóságok augusztusban az egész országra kiterjedő hadjáratot indítottak az álhírek, a pornográfia, az engedély nélkül megjelentetett kiadványok és a zugfirkászok ellen. Októberig több mint 30 millió illegális kiadványt foglaltak le, és 109 ember ellen indult büntetőeljárás – írta a Kínai Kommunista Párt szócsövének tekintett Zsenmin Zsipao című politikai napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik