Üzleti tippek

Webre szabott irodai megoldások

Újabb terepen csap össze egymással a Google és a Microsoft. A két internetes megacég ezúttal az online irodai alkalmazások területén kezdeményezett kiélezett versenyt.

Úgy tűnik, a világ nagy szoftvergyártói megelégelték a Google egyeduralmát az online irodai megoldások területén. Október elején a Microsoft és az Acrobat programról, illetve a PDF formátumról ismert Adobe is bejelentette, hogy webes irodai alkalmazással jelenik meg a piacon.

A Google nyomában

A világ vezető szoftvergyártójának szolgáltatása, a Live Workspace ingyenes alkalmazásával a felhasználók a világhálón tárolhatnak és oszthatnak meg egymással dokumentumokat, a cég honlapján olvasható tájékoztató szerint több mint ezret. A lépés ugyanakkor inkább csak szándéknyilatkozatnak tűnik, és nem valódi stratégiaváltásnak, hiszen ahhoz, hogy használni lehessen a szolgáltatást, szükség lesz a személyi számítógépre telepített hagyományos Microsoft irodai alkalmazásokra. A megoldás használhatóságáról egyelőre nem sok mindent tudni, hiszen jelenleg még csak regisztrálni lehet a szolgáltatásra, amelynek bétaverzióját várhatóan még ebben az évben elérhetővé teszik.

Szakértők szerint a cég számára is hasznos lenne, ha az interneten elérhetővé tenné irodai programjai egyszerűsített változatát, hiszen így újabb felhasználókat szerezhetne, ahogyan azt a Google példája mutatja. A világ legnépszerűbb webes keresője az év elejétől kínál irodai megoldásokat az interneten üzleti felhasználók számára, és jelenleg már több száz ezer kisvállalkozás használja az alkalmazáscsomagot.

Lépéselőnyben

Az Adobe felvásárlásra is hajlandó volt, hogy webes szövegszerkesztővel jelenhessen meg a piacon. A társaság a magántulajdonban lévő Virtual Ubiquity Inc.-t szerezte meg, amelynek már van ilyen jellegű szolgáltatása, a Buzzword. A megoldást nemcsak arra lehet használni, hogy dokumentumokat hozzanak létre közvetlenül a világhálón, de csoportmunkára is lehetőséget ad, szintén az interneten keresztül.

Nincsenek könnyű helyzetben a Google nyomába eredő társaságok, hiszen a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető cég már 2006 elején megjelent a közvetlenül a weben keresztül használható alkalmazáscsomagjával, amelyet azóta közel kéttucat nyelven, köztük magyarul is el lehet érni. Ráadásul a csomag a közelmúltban fontos elemekkel bővült, így prezentációkészítő megoldással, valamint a Postini nevű informatikai biztonsági cég felvásárlását követően spam- és vírusszűrővel.

Az interneten keresztül használható alkalmazások egyre népszerűbbek. A Rubicon Consulting technológiai tanácsadó cég felmérése szerint az amerikai otthoni felhasználók egyharmada használ legalább egy online megoldást, hogy helyettesítse a számítógépre telepített szoftvereket. A megkérdezettek 80 százaléka hallott már arról, hogy léteznek ilyen alkalmazások, több mint 50 százalékuk pedig legalább egyszer már kipróbálta azokat. A felmérésben szereplők több mint egyharmada pedig úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen használ webes alkalmazásokat.

Kedvelt levelek

A legnépszerűbbek természetesen a különböző levelező megoldások, az online alkalmazásokat használók 90 százaléka vesz igénybe webes e-mail megoldást. A második leggyakrabban említett kategória az online játék, a Rubicon Consulting adatai szerint az internetes alkalmazásokat használók közül minden második játszik a neten.

Ugyanakkor kevesebb mint ötödük használja bloggolásra a webes alkalmazásokat és mindössze 15 százalék él azzal a lehetőséggel, hogy könyvelését vagy adóbevallását ilyen típusú megoldással készítse el. A felmérések szerint hosszú út áll az online irodai alkalmazások előtt, mire megszoríthatják a jelenleg elterjedt, a számítógép merevlemezére telepített megoldásokat, hiszen a netes irodai programokat a webes felhasználók szintén csak 15 százaléka használja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik