Üzleti tippek

Számon tartaná a jó hírnevű fuvarozókat az unió

A fuvarozók jó hírnévhez kötődő nyilvántartása, a képzettségek kölcsönös elfogadása, egységes fuvarokmányok – ezek lennének egy új uniós rendelet főbb elemei. A magyar fuvarozók érdekvédői kritizálják a tervezetet.

Elkészült annak az új EU-rendeletnek a tervezete, amely a közúti fuvarozói képzettségek kölcsönös elfogadását, és az unióban egységesített fuvarokmányok bevezetését is tartalmazza – mondta Kazatsay Zoltán, az EU Bizottsága, Energia és Közlekedési főigazgató-helyettese pénteken Brüsszelben. A tervezet egy uniós közúti fuvarozói, és tehergépjárművezetői „jó hírnévhez kötődő” regiszter létrehozását is előírná.

Dittel Gábor, az UETR magyar tag érdekképviseletének, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára az MTI-nek elmondta: az UETR szerint érthetetlen, és korlátozó a rendelettervezetben az a meghatározás, hogy a fuvarozási igazgatónak bérből fizetett alkalmazottnak kell lenni.

Azzal sem értenek egyet, hogy a fuvarozó cég telephelyén parkolóhellyel is kell rendelkezni, mert az európai fuvarozók 75 százaléka 5 járműnél kevesebbel rendelkezik, amelyek többségében a sofőr lakásának közelében parkoltatják járműveiket.

Dittel Gábor közölte: az Közúti Fuvarozók Európai Szövetségében (UETR) kialakult vélemény szerint, a tervezet szövegéből el kellene hagyni a szakmai erkölcsre való hivatkozást, és azt más, világosabban meghatározott feltételekkel kellene helyettesíteni.


Az EU-parlament a rendelettervezetet várhatóan 2008 elején tűzi napirendjére, míg elfogadása még a jövő év folyamán megtörténhet, így hatályba lépése 2009-ben a legvalószínűbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik