Üzleti tippek

Számon tartaná a jó hírnevű fuvarozókat az unió

admin

2007. 10. 20. 09:23

A fuvarozók jó hírnévhez kötődő nyilvántartása, a képzettségek kölcsönös elfogadása, egységes fuvarokmányok – ezek lennének egy új uniós rendelet főbb elemei. A magyar fuvarozók érdekvédői kritizálják a tervezetet.

Elkészült annak az új EU-rendeletnek a tervezete, amely a közúti fuvarozói képzettségek kölcsönös elfogadását, és az unióban egységesített fuvarokmányok bevezetését is tartalmazza – mondta Kazatsay Zoltán, az EU Bizottsága, Energia és Közlekedési főigazgató-helyettese pénteken Brüsszelben. A tervezet egy uniós közúti fuvarozói, és tehergépjárművezetői „jó hírnévhez kötődő” regiszter létrehozását is előírná.

Dittel Gábor, az UETR magyar tag érdekképviseletének, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára az MTI-nek elmondta: az UETR szerint érthetetlen, és korlátozó a rendelettervezetben az a meghatározás, hogy a fuvarozási igazgatónak bérből fizetett alkalmazottnak kell lenni.

Azzal sem értenek egyet, hogy a fuvarozó cég telephelyén parkolóhellyel is kell rendelkezni, mert az európai fuvarozók 75 százaléka 5 járműnél kevesebbel rendelkezik, amelyek többségében a sofőr lakásának közelében parkoltatják járműveiket.

Dittel Gábor közölte: az Közúti Fuvarozók Európai Szövetségében (UETR) kialakult vélemény szerint, a tervezet szövegéből el kellene hagyni a szakmai erkölcsre való hivatkozást, és azt más, világosabban meghatározott feltételekkel kellene helyettesíteni.


Az EU-parlament a rendelettervezetet várhatóan 2008 elején tűzi napirendjére, míg elfogadása még a jövő év folyamán megtörténhet, így hatályba lépése 2009-ben a legvalószínűbb.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.