Üzleti tippek

Rudi feltételeket szabott a kuratóriumnak

Lapunk birtokába jutott Rudi Zoltán MTV elnök egy levele, melyet a közszolgálati médiumot felügyelő kuratóriumnak küldött. A levélben kemény feltételeket szab saját munkája folytatásához.

Nemrég azt írtuk, hogy Rudi bölcsen döntött, amikor nem kérte a kuratórium támogatását. A médiatörvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy a közszolgálati médiumok elnökei 4 éves munkájuk után pályázat nélkül tölthetnek újabb 4 éven át intézményük élén, amennyiben a médiumot felügyelő kuratórium támogatja őket. Akkor azt írtuk: Rudi felismerte a helyzetét, amikor nem is kérte a kuratórium támogatását, mert valószínűleg úgyse kapta volna meg.

A lapunk birtokába került levélből ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy Rudi korántsem látta olyan tisztán, hogy az intézményt felügyelő kurátorok elégedetlenek vele, és – néhány kurátor szerint – meglepő kéréssel ált elő.

Azt írta ugyanis Czeglédi László kuratóriumi elnöknek, hogy csak akkor hajlandó pályázat nélkül folytatni munkáját, ha a delegáltak egyhangúan támogatják – noha valószínűleg a kurátorok kétharmada sem állt volna mellé. További feltételül szabta, hogy a kurátorok támogassák a Bojtár utcai stúdió felújítását. (Erre az MTV-nek valóban szüksége volna, hiszen a közszolgálati televízió eszközei nagyon régiek, fenntartásuk drága, új eszközöket pedig csak azért tudtak vásárolni, mert a tavaly őszi zavargásokban sok eszköz vagy megsemmisült, vagy lábra kelt.) Rudi szerint a stúdióberendezések lecserélése évente 500 millió forintba kerül a Magyar Televíziónak.

Szerettük volna az elnököt megkérdezni, hogy milyen szándékai vannak a további munkáját illetően. Rudi Zoltán ugyan először azt mondta, hogy az MTV működésének minden része nyilvános, de a levél megemlítésekor mégis azt mondta, hogy a pályázattal kapcsolatos minden információ bizalmas, és a közte és a kuratórium közötti levelezés „zártan kezelendő”.

Ezt a vélekedést a kurátorok, úgy látszik, nem osztották. A pártok által delegált kurátorok ugyanis már régóta hangoztatják, hogy a műsorszerkezettel és a közszolgálati feladatok teljesítésével elégedetlenek. Ellenzéki kurátorok szerint „mára már a kormánypárti delegáltak is belátták, hogy a Magyar Televízió közszolgálati vállalásai alig teljesülnek”.

Ugyanakkor az MTV nemrégiben megbízta a Szonda-Ipsos nevű közvéleménykutató vállalatot, hogy mérjék fel a nézők a televíziók közösségi értékekkel kapcsolatos véleményét. Az eredmények szerint a nézők több-kevésbé elismerik az MTV erőfeszítéseit, ugyanakkor a pártok által delegált kurátorok továbbra is úgy látják, hogy a Magyar Televíziónak – és személy szerint az intézmény elnökének – sokkal többet kellene tennie ezért. Így a kurátorok egyetértenek Rudival abban, hogy az intézmény elnöki posztjára pályázatot kell kiírni, amin „akár az sem kizárt”, hogy Rudi legyen a befutó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik