Üzleti tippek

Mikor tegye vagyonná vállalkozását?

Gondolom, sokszor megfogalmazódott már Önben a fenti kérdés. Cégértékesítés szempontjából érdemes a kérdést két jól értelmezhető és átgondolandó részre osztanunk:
1. A tulajdonos hosszú távú értékteremtése.
2. A vállalkozás szakszerű értékesítése.

Az értékteremtés a tulajdonos többéves konzisztens és kitartó munkájának gyümölcse. Akár kisebb, akár nagyobb vállalkozáról van szó, a mérőszámok univerzálisak, így mind a cég értékének növekedését, mind az eladhatóságát segíti, ha az eladást megelőző időszakban a tulajdonos
-konzisztensen növelni tudja vállalkozása profitabilitását, és
-korrigálja vagy eltávolítja azokat az értékcsökkentő tényezőket, amelyek az értékesítés gátjai lehetnek.

A vállalkozás szakszerű értékesítése

Hogyan lehet úgy piacra vinni a vállalkozást, hogy a legmagasabb vételárat kapjuk érte?

A vevők akkor hajlandóak magasabb vételárat megfizetni, ha az eladói érvelés a cég értékéről szakszerű és ténylegesen tükrözi a cég valós teljesítményét. Természetesen a cég bemutatása egy összetettebb marketingfeladat. Az eladó megbízottjainak, a business brokereknek megvan a tapasztalatuk, hogy mind a vállalkozás értékét, mind a cég tevékenységét megfelelően mutassák be a potenciális vevőknek.

Kik a potenciális vevők, akik a legmagasabb vételárajánlatot teszik?

A tranzakció e fázisában az értéket tovább növeli, hogy a business brokereknek megvan a piaci rálátásuk, amellyel mind hazai, mind nemzetközi vevőjelölteket azonosítani tudnak, illetve értik, hogy ezek a vevőjelöltek hogyan gondolkodnak. A versenyhelyzet kialakítása kiemelkedően fontos a tulajdonosi értékmaximalizálás szempontjából, hiszen egy jól menedzselt, szigorú titoktartás mellett kezelt folyamatban a vételárat jelentősen emelheti az a potenciális vevő, akinek a vételre felkínált vállalkozás a legtöbb szinergetikus hatást biztosítja.

Mikor érdemes a vállalkozást eladni, hogy a legmagasabb vételárat kapjuk érte?

Amennyiben a tulajdonos nem a megfelelő időben, nem jól fog hozzá vállalkozása eladásához, a felépített tulajdonosi értékének jelentős részét kockára teszi. Hadd osszak meg Önnel egy szemléletes ábrát, amely jól mutatja be, hogy a cég a megfelelő időben komoly vagyont is érhet a vevőnek, túl későn viszont akár annak csak töredékét.

Ha Ön is úgy érzi, hogy most érkezett el az optimális pillanat vállalkozása értékesítésére, vagy akár csak kérdései merültek fel a tranzakcióval kapcsolatban, kérem, írjon.:
gabor.honfi@nbbrokers.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik