Üzleti tippek

Kártérítési per indult az Il Ferro ellen

Kártérítési pert indított az Il Ferro ellen több mint száz károsult, amiért az autóreklámmal foglalkozó cég február óta nem fizet.

A keresetlevelet – amelyben a felperesek azt szeretnék elérni, hogy az Il Ferro fizesse vissza a befizetett díjakat, valamint kapják meg a megígért havi összeget, késedelmi kamattal együtt – pénteken nyújtották be a Fővárosi Bíróságra.

Kétmilliárdot meghaladja a kárérték

Bense László ügyvéd elmondta, a keresetlevél 102, pertársaságot alakított károsult keresetét tartalmazza az Il Ferro ellen. A nyolcezer sértettből ők jelentkeztek, és ők tudták dokumentálni egyértelműen, szerződéssel, befizetési pénztárbizonylattal, hogy a szerződést megkötötték és hajlandóak a kártérítési perben részt venni – mondta az ügyvéd.

Hozzátette: a kártérítési igényt azzal indokolják, hogy az Il Ferro szerződésszegést követett el azzal, hogy 2007 februárja óta nem fizeti ki a kétéves futamidejű szerződések esetén a havi 50 ezer forintot, ötéves szerződésnél az átlagosan 40 ezer forintot havonta. A szerződéssel kapcsolatban a jogszabály azt mondja, hogyha a szerződés teljesítésében a kötelezett – ebben az esetben az Il Ferro – késik, akkor kártérítési felelősséggel tartozik.

Amikor a szerződést megkötötték, 180 ezer forintot, az ötéves futamidejűeknél 333 ezer forintot kellett befizetni, a károsultak ezeket is kérik vissza, a késedelmi kamattal együtt – jelentette ki.

A kétmilliárd forintot meghaladó kárértéken belül 60 millió forint kártérítési összeget követelnek. A keresetlevél benyújtása után az FB elnökénél kérték, hogy soron kívül tárgyalják az ügyet. Bense László elmondta, reményei szerint már ebben az évben kitűzik az első tárgyalást.

Nem csalás

Az Il Ferro-ügynek a mostani polgári jogi vonatkozásán kívül van büntetőjogi vonatkozása is. Az autóreklámokkal foglalkozó társaság ügyében ugyanis május 2-án csalás megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozásnál igazságügyi könyvszakértőt rendeltek ki, véleményét július elején kapta meg a rendőrség.

A rendőrök és ügyészek a szakvélemény áttanulmányozása után egyetértettek abban, hogy csalás nem állapítható meg, de a számvitel rendje megsértése és az adócsalás gyanúja igen, így ezek vonatkozásában az iratokat az illetékes nyomozó hatósághoz, a vám- és pénzügyőrséghez küldték meg.

Az Il Ferro volt budapesti telephelyének udvarán, a nyomozás elrendelése után egy héttel több ezer, az ügyfelek személyes adatait is tartalmazó szerződést találtak. Az iratokat a rendőrség tanulmányozta, és megállapította, hogy nem valósult meg a visszaélés személyes adattal bűncselekménye. E bűncselekmény vonatkozásában a rendőrség június 19-én megszüntette az eljárást, mivel jelentős érdeksérelem nem állapítható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik