Üzleti tippek

Ezreket küldenek el a BBC-től

A BBC nyolc évtizedes történetének valószínűleg legnagyobb leépítési tervét fogadta el szerdán a világ első számú közszolgálati médiacsoportjának irányító testülete. Az érdekképviseletek máris sztrájkokat helyeztek kilátásba.

Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója szerdán terjesztette a tévé- és rádiótársaságot felügyelő BBC Trust elé takarékossági terveit, amelyeket a testület az aznapi bejelentés szerint egyhangúlag támogatott. A terv részleteit csütörtökön hozzák nyilvánosságra, de előzetes, nem hivatalos értesülések szerint akár 2800 állás is veszélybe kerülhet, vagyis a BBC teljes – jelenleg 23 ezer fős – alkalmazotti állományának több mint a 10 százaléka elvesztheti munkáját.

A leépítések nagy része állítólag a BBC világszerte minőségi etalonnak tekintett hírszolgáltató részlegét, a kétezer újságírót foglalkoztató BBC Newst, valamint az ugyancsak világhírű dokumentumfilm-részleget érintené. A BBC Newstól állítólag ötszáz főt menesztenének, összevonva a tévés, a rádiós és az internetes hírszerkesztőségeket.


Thompson szerint a BBC-nek a következő hat évben 2 milliárd fontot (750 milliárd forintot) kell valahogy megtakarítania, miután a kormány az előrejelzett inflációnál – és a BBC által kértnél – kisebb mértékű díjemelést hagyott jóvá. A szakszervezetek és a BBC újságírói attól tartanak, hogy a tömeges leépítés a minőség rovására fog menni.

Az érdekképviseletek előzetes hírek szerint már a jövő hónapra sztrájksorozatot terveznek, és a legnagyobb nézettségű karácsonyi időszakot is munkabeszüntetések fenyegetik, ha addig nem sikerül elérni a leépítési tervek módosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik