Üzleti tippek

Rákként terjed a fizetésképtelenség

Egyre több cég szűnik meg, gyakran becsapva adósait. Leginkább biztonsági, építőipari és textilipari céggel kockázatos szerződni, de a faipari és takarítócégek is az átlagnál nagyobb arányban válnak fizetésképtelenné.

Egyre több cég szűnik meg, gyakran becsapva adósait. Leginkább biztonsági, építőipari és textilipari céggel kockázatos szerződni, de a faipari és takarítócégek is az átlagnál nagyobb arányban válnak fizetésképtelenné.


A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint 2007 első kilenc hónapjában közel 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenség miatti hazai cégeljárások száma. Továbbra is nagymértékben nőttek a végelszámolások (60,83 százalékkal), a felszámolási eljárások mennyisége pedig négy százalékkal lett több.


Időhúzás végelszámolással


Nem változik a helyzet a csődeljárások számát tekintve, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. Ilyen eljárások továbbra is rendkívül alacsony számban indulnak. Az év első kilenc hónapjában mindösszesen 17 ilyen eljárás indult Magyarországon.


A Coface ügyvezetője, Mikael C. Szabo szerint a pénzhiánnyal küzdő cégek azért választják a végelszámolást, mert úgy vélik, hogy egyszerűbb lefolytatni ezt az eljárást, mint a felszámolást.


Máskor a végelszámolás indításának célja kifejezetten az időhúzás, hogy mire feleszmélnek a hitelezők, és követelhetnék a felszámolást, a céget kiürítik. A bejegyzett cégek száma, amint az korábban is jellemző volt, annak ellenére is növekedett, hogy eddig soha nem látott mértékben szűnnek meg a cégek Magyarországon – olvasható a hitelbiztosító cég elemzésében.


Biztonsági céggel a legkockázatosabb szerződni


A dokumentum szerint a fizetésképtelenségi hányadot tekintve a biztonsági tevékenységet folytató cégek, valamint a textil- és az építőipar áll az első három helyen, de az azt követő faipar, takarítás, fémipar és a nagykereskedelem értéke is az országos átlag felett található.


Olyan területeken tapasztalhattuk a fizetésképtelenségi eljárások legnagyobb relatív növekedését, mint például az oktatás (104,18 százalék), az egészségügy (91,42 százalék) és a vegyipar (50,7 százalék). Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ezekben a szektorokban eleve alacsony volt az eljárások száma. Például a vegyipari cégeknél – a relatív növekedés ellenére – összesen csak 89 eljárásról, azaz az összes eljárás 2,08 százalékáról beszélünk, látható, hogy a magas relatív növekedés ellenére szó sincs iparági válságról.


A vizsgált iparágak közül csupán a gépipari, a papíripari tevékenységet folytató vállalatok, valamint a kiadói és nyomdai tevékenységet végző cégek váltak kisebb arányban fizetésképtelenné.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.